BORDER KOLI

  • Naziv rase: Border koli
  • Originalni naziv rase: BORDER COLLIE
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 35
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1- Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Border koli je stara rasa pasa, popularna pre svega zbog svoje velike inteligencije. Prepoznatljiv po svom gustom crno belom krznu, odličan čuvar stada, veran kućni ljubimac i odličan izbor za aktivne ljude.

POREKLO

border-koli-moj-ljubimac-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

Border koli je nastao u Škotskoj, preciznije na graničnoj teritoriji između Škotske i Engleske, u dolini Border po kojoj i nosi ime. Originalno je korišćen kao čuvar velikih stada jelena koji su zajedno sa Vikinzima stigli na teritoriju Škotske. Prema nekim izvorima rasa postoji od 16. veka, ali se koli kakvog ga danas znamo razvio daljim ukrštanjem u 19. veku. 70-tih godina stiže na teritoriju Francuske, a odatle se dalje proširio na ostatak Evrope. Od strane Američkog kinološkog kluba zvanično je priznat kao rasa 1995. godine. U današnje vreme je vrlo popularna rasa, koja se pored svoje osnovne pastirske uloge sve češće koristi i kao pratilac starijih u zdravstvenim ustanovama, i kao policijski pas za pronalaženje droge.

IZGLED

Border koli je pas srednje veličine i vrlo skladnog izgleda. Poseduje dosta jaku i dugu njušku, uši su ili polupodignute ili prave. Dosta je mišićav, ali u isto vreme elegantnog izgleda. Zubi su čvrsti makazastog ugriza, a vilica snažna. Dlaka je kod ovog psa srednje duga, vrlo gusta, i stvara bujne pantalone i grivu. Dosta je sjajna i najčešće je crna sa belim oznakama na predelu glave, na grudima, na kraju repa i na nogama. Rep je bogato odlakan i dug. Prosečna visina se kreće između 43 i 50 cm, a prosečna težina između 13 i 22 kg.

NARAV

border-koli-moj-ljubimac-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

Border koli je prema mnogima najiteligentniji pas na svetu. Vrlo je odan svojoj porodici i lako se trenira. Ima uravnotežen karakter kao i odlično pamćenje. Nije agresivan, ali je prema strancima nepovreljiv. Lako se dresira i poznat je po tome što je sposoban da uspešno radi više stvari odjednom. Takođe, jednom kada zapamti neku komandu neće je nikada zaboraviti. Ovaj pas obožava da ima neki posao, ukoliko je besposlen može postati tužan ili destruktivan. Uz pravilnu socijalizaciju i dresuru sposoban je za obavljanje mnogih zadataka poput traženja droge. Nije preporučljivo da se drži zajedno sa drugim ljubimcima, ili u blizini sasvim male dece bez nadzora zbog njegovog izraženog nagona za plenom.

ZDRAVLJE I NEGA

Koliju je neophodno obezbediti zaista puno kretanja, jer ovaj pas obožava trčanje i sve fizičke aktivnosti. Takođe, zbog njegove inteligencije potrebna mu je i stalna mentalna stimulacija. Ovo nije pas za stan, najsrećniji će biti sa životom u dvorištu uz omogućen pristup kući. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje dva puta nedeljno. Ne linja se puno, ali se linja tokom cele godine. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu se javiti koronarna arterijska bolest, progresivna atrofija rožnjače, ektopija sočiva, opsesivno-kompulsivni poremećaj i nešto ređe gluvoća i ceriodna lipofuscinoza.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari