NaslovnaPSIZAPADNO-ŠKOTSKI BELI TERIJER - VESTI

ZAPADNO-ŠKOTSKI BELI TERIJER – VESTI

  • Naziv rase: ZAPADNO-ŠKOTSKI BELI TERIJER – VESTI
  • Originalan naziv: West highland white terrier
  • AKC lista najpopularnijih rasa: 31
  • Klasifikacija FCI: Grupa III – terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija – Škotska
  • Veličina: Mala
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Zapadno škotski beli terijer je najčešće poznat pod imenom westie (vesti). Veoma je popularna rasa i uglavnom se uzimaju kao kućni ljubimci i za izložbe. Zbog razigranog temperamenta veoma je omiljen među starijom decom i u svetu je poznat kao maskota škotskog viskija Black&White.

POREKLO

zapadno-škotski-terijer-vesti-westie1

Nastao je početkom 19-og veka u Škotskoj, ali je veću pažnju privukao tek u 20-om veku kad je uzgajanje preuzeo pukovnik Malkolm, gde zahvaljujući njemu dobila na popularnosti i počela da se širi Evropom. Jedna su od najpopularnijih izložbenih pasa.

IZGLED

Vesti spada u male pse i njihova visina se kreće od 25 do 30 cm kod mužjaka, težina od 7 do 10 kg, a kod ženki visina od 23 do 28 cm, a težina od 6 do 7 kg.  Ima kompaktnu građu tela, glava im je srednje veličine sa lobanjom koja je široka i ispupčena. Nos je veliki, crne boje, a oči razmaknute, okruglog oblika i tamne boje. Uši su špicaste i male, vrat je veoma snažan, leđa prava, slabine jake, a noge su kratke i stabilne. Rep je veoma dug.

Dlaka je izrazito bele boje, sa poddlakom koja je veoma gusta. Na glavi je dlaka nešto kraća i čupava dok je na telu duga.

NARAV

zapadno-škotski-terijer-vesti-westie

Temperament mu je sličan ostalim terijerima, što znači da je veoma svojeglav i pomalo nezgodan. Inače je razigran i veoma vezan za vlasnika, a prema strancima ume da bude nepoverljiv. Veseo je i umiljat. Pokušaće skoro uvek da nametne svoju volju, uporni su i uvek na oprezu. Dosta laju. Po pravilu bi trebalo da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Težak je za dresuru ali se nikako ne preporučuje kažnjavanje jer su veoma osetljivi i može se razviti agresija. Obožavaju nagrađivanje. Ne preporučuje se porodici sa malom decom. Mogu da pokažu znake agresivnosti prema drugim psima te se ne preporučuje da budu u zajednici sa drugim ljubmcima.

ZDRAVLJE I NEGA

Westiju je potrebna je svakodnevna fizička i psihička aktivnost radi održavanja zdravlja. Inače su dosta osetljive prirode po pitanju zdravlja. Imaju dosta naslednih bolesti: Krabbeova bolest, kraniomandibularna osteopatija, katarkta. Primećeno je da westi može da oboli od gluvoće i iščašenja kolena.

Nega je malo teža jer je potpuno bele boje, te se preporučuje češće kupanje da bi se održala ta boja. Dlake rastu, te je potrebno na svaka tri meseca da idu na šišanje, a četkanje je do 3 puta nedeljno. Potrebno je održavati i uši da uvek budu čisti.

STATISTIKA
* Nivo energije: Visoka energija.
* Nivo razigranosti: Umereno razigran.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Veoma prijateljski.
* Lakoća treniranja: Teško je trenirati.
* Zaštita: Ne baš zaštitnički nastrojen.
* Potrebno održavanje: Visoko održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: ljubiteljipasa.com, Wikipedia

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari