NaslovnaPSIGABI - NEUSTRAŠIVI ČUVAR ZOOLOŠKOG VRTA

GABI – NEUSTRAŠIVI ČUVAR ZOOLOŠKOG VRTA

Jedna od priča o neustrašivosti i odanosti nemačkih ovčara dolazi iz Beogradskog Zoološkog vrta. Gabi, ženka dugodlakog nemačkog ovčara je u zoološki vrt stigla sa osam godina starosti i njen posao bio je da se stara o bezbednosti svih njegovih stanovnika.

Kada je već bila nešto starija dogodilo se nešto nepredviđeno što je Gabi vinulo u legende zoološkog vrta. Jedne noći, iz kaveza je uspela da iskoči ženka jaguara i došla je sve do upravne zgrade. Tada su tom delu parka polako prilazili noćni čuvar i dva psa. Gabi je naglo zastala, osluškivala i nakon nekoliko sekundi potrčala u mrak ka njoj sumnjivim zvucima. Radnik je pričao kako je drugi nemački ovčar, mužjak, otrčao u suprotnom smeru.

Iz mraka u koji je otrčala Gabi čuli su se lavež, rika i zvuci borbe. Negde pred svitanje, pored svih pokušaja da se ženka jaguara vrati u kavez, nažalost morala je biti ustreljena. Tek kada je opasnost prošla, radnici i sam direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović pošli su u potragu za hrabrom Gabi. Pronašlo su je u jednom hodniku u neposrednoj blizini kaveza iz kojeg je jaguar pobegao. Ona je ležala u velikoj lokvi krvi, polumrtva.

Na Veterinarskom fakultetu je primila transfuziju krvi i antibiotike, ušivene su joj rane i poslata je Vrt na oporavak. Kako u Zoološkom vrtu nije postojala ambulanta, ona se oporavljala u kancelariji Vuka Bojovića. Oporavak je trajao veoma sporo i tek nakon mesec dana Gabi je prvi put ustala i napravila nekoliko koraka.

Gabi se na kraju u potpunosti oporavila i svoj život do kraja provela u patroliranju Zoološkim vrtom.

Osoblje Vrta je još za vreme života Gabi podiglo njoj spomenik u Zoološkom vrtu, gde i danas stoji. Na spomeniku piše:

KERUŠA GABI

NJENO SRCE JE BILO JAČE OD JAGUARA

izvor: beograduzivo.rs

POGLEDAJ JOŠ: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari