NaslovnaPSIZAŠTO PSI JURE SVOJ REP?

ZAŠTO PSI JURE SVOJ REP?

Jedna od najsmešnijih situacija kojim nas zabavljaju kuce kada od jednom počnu da se vrte u krug i pokušavaju da uhvate sopstveni rep. Da li znate zbog čega odjednom psi dobiju tu želju da pojure svoj rep i da li to može da bude početak nekog ozbiljnijeg stanja?

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog čega psi jure svoj rep:

Dosada

Najčešće psi jure svoj rep u krug iz čiste dosade. To im je način da se zabave, a to posebno važi za štenad. Male kuce nekada nisu ni svesne da je rep deo njihovog tela, vide ga kao igračku i tako se zabavljaju. Ovakav vid zabave jenjava i što je kuca starija, manje trči za svojim repom.

Privlačenje pažnje

Ako na jurnjavu repa vaših kuca v reagujete sa smehom i pozitivnom energijom, veća je šansa da će oni naredni put ovako se ponašati kako bi privukli vašu pažnju i pozvali vas da se igrate sa njima.

Genetika

Još uvek nije objašnjeno, ali postoje rase za koje je primećeno da su više sklone time da jure svoj rep. Primera radi, primećeno je da nemački ovčari i terijeri više jure svoj rep, čak i kada porastu. Ova osobina se posebno pokaže ukoliko u dužem periodu budu zatvoreni u kuću ili stan.

Možda nešto nije u redu

Ukoliko primetite da vaš pas veoma često i pomalo agresivno juri svoj rep i čak ga i gricka, možda bi bilo dobro da kucu odvedete na pregled kod veterinara. Nekada psi jure svoj rep jer ih muče gliste ili buve, pa na ovaj način pokušavaju da sebi olakšaju ove muke.

Još jedan od problematičnih uzroka jurnjave repa može biti kompulsivni poremećaj. Ove vrste poremećaja mogu se razviti iz više razloga, a najčešće zbog fizičke i psihičke traume. Ukoliko je ovo slučaj, potrebno je reagovati na vreme jer se dešavalo da kuce izgube dlaku na repu zbog čestog grickanja ili da se čak i povrede.

PROČITAJTE JOŠ: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari