NaslovnaPSIHAČIKO - NAJLOJALNIJI PAS VELIKOG SRCA

HAČIKO – NAJLOJALNIJI PAS VELIKOG SRCA

Ako ste pogledali film o Hačiku nisu ostali ravnodušni, a istinita priča o ovom primeru odanosti i tuge jednog psa za svojim vlasnikom izmamila je suze i onima najtvrđeg srca.

Hačiko je bio pas japanske pasmine akita, rođen u novembru 1923. godine na farmi u prefakturi Akita. Postao je poznat široj javnosti 1932. godine, nakon reportaže jednog japanskog novinara. Reportaža je govorila o psu koji godinama na železničkoj stanici čeka pokojnog vlasnika da se vrati sa posla.

Ova nesebična i predana ljubav psa prema čoveku počela je 1924. godine kada japanski profesor Hidesaburou Uenou dobija Hačika. Ueno je bio profesor na tokijskom univerzitetu, a na posao je svaki dan išao sa železničke stanice Šibuja, u blizini njegove kuće. Hačiko je dolazio na stanicu svaki dan u popodnevnim časovima kako bi sačekao Uena sa voza i zajedno su odlazili kući.

hačiko-pas-akita-priča

Godinu dana nakon što je Hačiko došao u porodicu, profesor Ueno je na poslu, u toku predavanja, doživeo srčani udar, usled čega je preminuo. Hačiko je i tog i svakog narednog dana dolazio u isto vreme na stanicu Šibuja, kako bio sačekao svog vlasnika.

Lojalnost i ljubav na delu od koje se slama srce!

Hačiko je skoro punih deset godina odlazio na stanicu i čekao da Ueno izađe iz voza i krene kući. Svi su ga poznavali i još za vreme njegovog života, u aprilu 1934. godine, na stanici je podignut njegov spomenik. Hačiko je preminuo početkom 1935. godine, a pronađen je ispred stanice. Njegovi preparirani ostaci i danas se nalaze u japanskom Narodnom muzeju nauke u Uenou u Tokiju.

hačiko-pas-akita-priča
Retka fotografija Hačika koji čeka profesora ispred stanice

Spomenik na stanici Šibuja je uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen 1948. godine. Na ovoj stanici se svake godine organizuje ceremonija u sećanje na ovog vernog psa velikog srca. U mestu Odate, na pedesetogodišnjicu osnivanja Udruženja za očuvanje akita pasa otvoren je i muzej posvećen Hačiku.

Priča o Hačiku ekranizovana je dva puta, a prvi je bio japanski film Hačikova priča iz 1987. godine. 2009. godine izlazi američka prilagođena verzija Hači.

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari