NaslovnaINFOZMIJE, TARANTULE, GUŠTERI - ŠTA MORATE ZNATI O DRŽANJU EGZOTIČNIH LJUBIMACA

ZMIJE, TARANTULE, GUŠTERI – ŠTA MORATE ZNATI O DRŽANJU EGZOTIČNIH LJUBIMACA

Iako su u Srbiji najčešći kućni ljubimci psi i mačke, ima i onih koji vole egzotiku – guštere, tarantule, pa čak i zmije. Šta nacionalni zakoni i odluke kažu o tome i šta je ono što morate da znate pre nego što nabavite neku egzotičnu životinju.

Zakon

Prvenstveno, držanje egzotičnih i divljih životinja kao kućnih ljubimaca regulisano je Zakonom o dobrobiti životinja. Ovim zakonom egzotična životinja definisana je kao divlja životinja koja nije autohtona na teritoriji Republike Srbije. 

Da biste mogli ove životinje da imate kao kućne ljubimce potrebno je pribaviti rešenje o odobrenju držanja i reprodukcije divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca. Ovo rešnje donosi ministar, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti ministra nadležnog za poslove životne sredine.

tarantula-pauk

Potrebno je da se ovim životinjama obezbedi:

  1. prostor koji zadovoljava njihove potrebe u pogledu kretanja i fizičke aktivnosti;
  2. prostor koji u zavisnosti od vrste omogućava penjanje, kopanje, odmor i sakrivanje, odnosno kupanje i ronjenje;
  3. kontakt sa životinjama iste vrste, ako je to svojstveno vrsti;
  4. odgovarajući klimatski uslovi, u skladu sa potrebama vrste;
  5. drugi uslovi koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, fizičkim i biološkim osobinama, osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinja.

Ono što takođe morate znati jeste da je zakonom zabranjeno izvođenje egzotičnih i divljih životinja na javne površine i van prostora u kojem borave, osim za potrebe odlaska kod veterinara ili prilikom promene mesta boravka. I tada je to potrebno uraditi u odgovarajućim transporterima, prilagođenim vrsti i veličini životinje.

Zaključak

Pre nego što se upustite u sve ovo ili zaželite da držite egzotične ljubimce mimo zakona, razmislite dobro da li su ove životinje pravi izbor za vas. Često se zaboravlja da su to takođe životinje oko kojima se morate brinuti na njima prilagođen način ili će u suprotnom uginuti. Raspitajte se unapred koliko određena vrsta živi, koliko velika može porasti, koliko prostora i šta je potrebno da ima u svom prosteru (granje, pesak, zemlja, voda…).

I sami smo svedoci da zbog nepromišljenog delovanja i nabavljanja i držanja ovih životinja „na crno“, najčešće zmija, dolazimo u situaciju da se iste pronalaze širom gradova, izbačene iz stana.

zmija

 

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari