NaslovnaZANIMLJIVOSTIOŠTENJENO LEGLO RETKOG TAMASKANSKOG PSA U ŠKOTSKOJ

OŠTENJENO LEGLO RETKOG TAMASKANSKOG PSA U ŠKOTSKOJ

LEGLO RETKOG TAMASKANSKOG PSA – Muž i žena Endru i Monika Koneli su ponosni vlasnici mužjaka i ženke retkog tamaskanskog psa koji su nedavno dobili leglo od čak 9 štenaca. Ovo je prvo leglo u Škotskoj u poslednjoj deceniji.

Njihovi psi Loki i Kohana su na svet doneli 9 štenaca, od kojih bračni par Koneli planira da zadrži jedno žensko štene za sebe. Ova vest se pronela brzo kroz strane medije jer je tamaskanski pas izuzetno retka rasa pasa.

Tamaskanski pas ili severni Inuit kako ga češće nazivaju je retka rasa nastala 80-tih godina u Velikoj Britaniji ili u Finskoj prema drugim izvorima. U pitanju je pas koji je nastao ukrštanjem haskija, malamuta, nemačkog ovčara i najverovatnije i samojeda. Cilj je bio da se napravi pas koji izgledom što više podseća na vuka. Rasa zvanično nije priznata od strane kinoloških klubova, ali je veliku popularnost stekla pojavljivanjem ovih ogromnih pasa u čuvenom filmskom serijalu Sumrak saga (The Twilight saga).

Bračni par Koneli je originalno mislio da njihovi psi očekuju 4 ili 5 štenaca jer se toliko njih videlo na prvom ultrazvuku. Ogromno iznenađenje za sve je bilo dolazak na svet čak 9 štenaca, pogotovo uzevši u obzir da je ovo prvo leglo ove rase u poslednjoj deceniji kao i činjenicu da ženke ovog psa uobičajno oštene jedno ili dva šteneta.

Ovaj bračni par se ozbiljno pripremao za dolazak ovih retkih štenaca na svet, uključujući i učenje davanja prve pomoći (CPR-a) u slučaju da se neko štene rodi sa problemima u disanju. Trenutno vrše proveru i selekciju svih zainteresovanih udomitelja, kako bi osigurali da svako od 8 štenaca koje planiraju da udome ima divan dom pun ljubavi.

Izvor: heraldscotland.com, metro.co.uk

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari