NaslovnaZANIMLJIVOSTIŠTA LJUBIMCI VIDE KADA GLEDAJU TELEVIZIJU?

ŠTA LJUBIMCI VIDE KADA GLEDAJU TELEVIZIJU?

ŠTA LJUBIMCI VIDE – Šta ljubimci vide kada gledaju televiziju – Pre nekoliko godina je u Velikoj Britaniji i još nekim zemljama emitovana televizijska reklama za pseću hranu marke Bakers. Spot je bio osmišljen i napravljen kako bi privukao pažnju pasa. U reklami za ovu vrstu hrane su korišćeni zvukovi visoke frekvencije koji su čujni psima, a nisu ljudima. U teoriji proizvođač ove hrane je zamislio da bi pas bio toliko opčinjen reklamom da bi njegovi vlasnici sledeći put možda kupili upravo tu hranu. Naravno, u praksi mnogi psi nisu imali nikakvu reakciju na reklamu.

Pas će ponekad reagovati na dešavanja na televizijskom ekranu. Većina će se uzbuditi ukoliko vidi druge pse, životinje, pojedine zvukove ili slike. Mnogi naučnici godinama pokušavaju da otkriju šta to tačno psi vide kada posmatraju televiziju. Prema njima, televizija se za psa ne razlikuje od stvarnosti jer oni svet oko sebe vide kroz raspon dve osnovne boje plave i žute. Takođe, veruje se da oni imaju i zamućen vidi do određene mere. Bitno je pomenuti i da psi drugačije obrađuju brzinu kadrova u odnosu na ljude, psi mogu uočiti kretanje 70 i više sličica u sekundi, dok će ljudi uočiti kretanje između 16 i 20 sličica.

pas-kuče-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Kada je sadržaj televizijskog programa u pitanju, psi će obično reagovati na iste stvari koje bi im i u stvarnosti skrenule pažnju poput lajanja, zvuka igračaka ili komande. Prema studiji iz časopisa Animal Cognition iz 2013. godine devet pasa je dobilo zadatak da prepozna drugog psa na ekranu. Većina pasa iz tog malog uzorka je uspela u tome. Takođe, ukoliko vaš ljubimac neko vreme reaguje na druge pse na televiziji a onda prestane, najverovatnije je shvatio da se pas pred njim neće pomeriti izvan ekrana i priružiti mu se u igri.

U časopisu International Journal of Human Computer Studies je 2017. objavljeno istraživanje prema kojem psima sadržaj koji nije povezan sa psima obično nije preterano interesantan. Pokazalo se da psi kratko obraćaju pažnju na ekran pred njima, u trajanju od svega par sekundi, a ne neprekidno kao što to čine ljudi. Međutim, to ponašanje se može razlikovati od rase do rase. Psi uzgajani za lov bi mogli više biti zainteresovani za predmete u pokretu, dok bi oni koji se oslanjaju na svoj njuh najverovatnije ostali ravnodušni.

Kakva je situacija kod mačaka?

Prema studiji objavljenoj 2008. godine 125 mačaka je moglo gledati televiziju do 3 sata tokom dana. Prosečno su pratile program 6.1% tog vremena. Pri gledanju su najviše bile skoncentrisane na plen. Kako mačke najviše reaguju na slike ptica i glodara na ekranu, preporuka vlasncima je da ne ostavljaju mačku ispred upaljenog televizijskog ekrana bez nadzora.

Sve studije su došle do zaključka da i pse i mačke mnogo više interesuju dešavanja u stvarnom svetu nego ona na malim ekranima.

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari