NaslovnaINFOBESNILO I TITAR TEST

BESNILO I TITAR TEST

BESNILO I TITAR TEST – Iako je besnilo u Srbiji skoro pa iskorenjeno, bitno je ne zaboraviti ovu vrlo zaraznu bolest, od koje može oboleti svaki sisar. Ipak, od besnila najčešće obolevaju lisice, vukovi, psi i mačke. U poslednjih 5 godina, godišnje se u Srbiji registruje u proseku oko 200 slučajeva besnila kod životinja. Njaveći broj (85%) čine divlje životinje, od toga su najzastupljenije lisice, a kod domaćih životinja bolest se dijagnostikuje kod oko 30 životinja godišnje, u najvećem broju kod mačaka (70%), dok su psi zastupljeni u preko 20% slučajeva oboljevanja.

Uzrok i simptomi

Izazivač bolesti besnila jeste RNK virus svrstan u Rhabdoviruse, nastanjuje mozak i kičmenu moždinu obolelih, a prenosi se ujedom zaražene jedinke preko pljuvačke. Virus se širi organizmom i prvo zahvata nervni sistem, te ubrzo stiže do mozga. Period putovanja virusa od nerva do mozga je najčešće nekoliko nedelja, a u ređim slučajevima i do nekoliko meseci.

Tada počinje period pojave prvih simptoma u vidu promena u ponašanju, a i pljuvačka postaje izvor zaraze. Psi koji su zaraženi deluju uznemireno, ne slušaju, plaše se vode, a nakon ovih simptoma javljaju se sline, gutanje je otežano, loša je koordinacija pokreta a na kraju nastupa paraliza. Životinje kod kojih se sumnja na ovu bolest, odmah se uspavaju jer lek protiv besnila ne postoji.

Prevencija

Na sreću, postoji vakcina protiv besnila, koja je i najbitnija za opšte suzbijanje bolesti, a ovo se posebno odnosi na pse koji svoje vreme najčešće provode u dvorištu ili na pašnjacima sa stadom. Vakcina protiv besnila ima višestruke koristi, jer pored toga što štiti psa od ujeda besnih divljih zveri, štiti i čoveka, jer je samo vakcinisan pas, bezbedan pas. Ukoliko imate seosko domaćinstvo, obratite pažnju da ne držite kantu za smeće na mestu dostupnom divljim životinjama. Takođe, nemojte držati divlje životinje u domaćinstvu, čak iako je ona povređena, savet je da pozovete veterinarsku službu, koja će je zbrinuti na posebno mesto.

Preventivno primanje vakcine će vam omogućiti i da svog ljubimca bezbedno vodite na putovanju sa sobom, jer je jedan od uslova za prelazak granica vakcinacija protiv virusa besnila, pored trajnog obeležavanja mikročipom. Dodatni uslov, jeste dobar rezultat Titar testa.

Titar test predstavlja analizu krvi psa, koja se kod nas obavlja u Pasterovom zavodu u Novom Sadu, i njome se utvrđuje količina antitela na virus besnila kod pasa. Može se uraditi najranije mesec dana nakon vakcinacije, a samu analizu sprovodi isključivo veterinar, dok se rezultati čekaju i do dve nedelje. Jedna kopija rezultata testa se šalje vlasnicima psa, a druga veterinaru koji je uzeo uzorak krvi. Kada je rezultat Titar testa dobar, s tim rezultatom odlazite u veterinarsku inspekciju, gde ga veterinarski inspektor upisuje u pasoš psa i stavlja pečat. Da bi pas mogao da putuje, potrebno je da prođu tri meseca između stizanja rezultata i mogućeg putovanja psa u zemlje koje traže ovu analizu, tako da na vreme isplanirajte i zaštitu i putovanje sa svojim ljubimcem.

Izvor: Agroklub, Wikipedia, Petmagazine

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari