NaslovnaINFOBOLEST SRČANOG CRVA KOD PASA (DIROFILARIA IMMITIS)

BOLEST SRČANOG CRVA KOD PASA (DIROFILARIA IMMITIS)

BOLEST SRČANOG CRVA KOD PASA – Svi vlasnici pasa se slažu u jednom: zdrav ljubimac je srećan ljubimac. Iako se uvek trudimo da obratimo posebnu pažnju na zdravlje i ponašanje svojih ljubimaca, neke bolesti ne možemo preduprediti pre pojave simptoma. Koliko je važno na vreme obratiti pažnju na promene u ponašanju pasa, najbolje se vidi iz primera bolesti srčanog crva (dirofilariaza), jer je to potencijalno fatalno oboljenje, kome su podložni svi psi, nezavisno od uzrasta, rase ili životnog okruženja. Srčani crv se može naći u gotovo celom svetu.

UZROK BOLESTI

Uzročnik je krvni parazit koji se preko komaraca prenosi sa životinje na životinju, a sve počinje ujedom komarca zaražene životinje. Kada se ujed dogodi, mladi srčani crv (mikrofilarija) se naredne dve nedelje razvija unutar tela komarca i postaje zarazna larva, koja je spremna da pređe na životinju kada se komarac sledećeg puta nahrani krvlju. Da bi se larva razvila u odraslog srčanog crva potrebno je oko šest meseci, kada simptomi najčešće i krenu da se ispoljavaju. Odrasli paraziti se najčešće nalaze ili u srcu ili u velikim krvnim sudovima, a mogu živeti i do pet godina. Tokom tog vremena, ženka parazita može proizvesti milione mladih srčanih crva, koji se uglavnom nalaze u manjim krvnim sudovima.

SIMPTOMI

Najčešći i uglavnom prvi simptom bolesti srčanog crva jeste meko, suvo kašljanje, brže zamaranje psa, slabost i opšta nezainteresovanost. To se dešava jer mladi srčani crvi najčešće blokiraju protok krvi kroz male krvne sudove i to prvenstveno oko jetre i pluća, te su ćelije ovih organa uskraćene za kiseonik i ostale hranljive materije. Upravo uništenje plućnih alveola dovodi do kašljanja, a oštećenje jetre vodi do pojave žutice, ciroze jetre, anemije i generalne slabosti. Neretko se dešava da dođe i do oštećenja bubrega, te se toksini još brže nakupljaju u organizmu, a dolazi i do sakupljanja tečnosti u svim delovima tela.

Simptomi se nekada ne pojave mesecima ili čak godinama nakon zaraze, što sve zavisi i od opšteg stanja psa ali i od broja i lokacije parazita, a kako se radi o simptomima koji mogu ukazivati na druge bolesti, može proći dosta vremena dok se ustanovi bolest srčanog crva i to je jedan od razloga zašto se kod pasa javlja visoka stopa smrtnosti.

Dok mladi srčani crvi blokiraju male krvne sudove, odrasla jedinka izaziva bolest tako što blokira protok krvi u samom srcu i okolnim krvnim sudovima, te se naglo smanjuju i funkcije svih organa.

DIJAGNOSTIKA, LEČENJE I PREVENCIJA

Veterinarima je danas dostupan veći broj dijagnostičkih testova koji otkrivaju infekciju odraslom jedinkom srčanog crva u telu psa. Preporuka je da se odradi više dijagnostičkih testova pre početka lečenja u dogovoru sa veterinarom, kako bi se pas bezbedno podvrgao lečenju.

Prvi testovi koji se rade su seroliški test na antigene odraslih srčanih crva (ELISA ili SNAP test) i test krvi na mikrofilarije (Knotov test). Prvi test ispituje prisustvo antigena odraslog srčanog crva u krvi, a drugi test ispituje prisustvo samih mikrofilija u krvi. S obzirom da se može desiti da se mikrofilije ne primete kada se radi Knotov test, u praksi se najčešće radi seroliški test u kombinaciji sa testom pristustva antitela, koji će utvrditi da li je pas generalno izložen srčanim crvima.

foto: Pixabay

Dodatni testovi poput krvne slike, ultrazvuka srca i rentgen grudi bliže određuju način terapije psa koji je zaražen, a veterinar će na osnovu svih rezultata znati koji pristup lečenja je najbezdbedniji.

Veterinar će uzeti u obzir činjenicu da srčani crvi umiru u roku od nekoliko dana i odmah kreću da se raspadaju, a nakon toga odlaze u pluća gde se talože pre nego ih telo apsorbuje. Najkritičnija je prva nedelje nakon započete terapije, a upravo period resorpcije donosi najčešće komplikacije prilikom lečenja infekcije, jer sama resorpcija može potrajati i do nekoliko meseci. Kako je to opasan period za psa, potrebno je da on što više miruje i da se ne izlaže naporu minimum mesec dana nakon terapije. Kod nekih pasa se simptom kašljanja može zadržati i do dva meseca nakon lečenja, a sve zavisi od težine infekcije. Najčešći vid lečenja infekcije srčanim crvom je aplikacija injekcije koja ubija srčane crve, dok je hiruška intervencija visoko rizična, te se primenjuje isključivo kod teških slučajeva infekcije.

Dobra vest je ta što veterinar može preporučiti odgovarajući metod prevencije infekcije kod zdravih pasa, čime se bitno smanjuju rizici oboljevanja. Preventiva neće izlečiti već zaraženog psa, te se pre primene ove metode radi test krvi, radi procene trenutnog stanja ljubimca.

Dakle, najvažnije je znati da su svi ljubimci izloženi riziku, jer ih komarac može zaraziti i dok borave u kući, stoga je preporuka da se jednom godišnje radi test na srčanog crva. Ne zaboravite ni da je najpouzdanije obratiti se vašem veterinaru ukoliko se pojave bilo koje promene u ponašanju ili navikama psa, jer samo veterinar može uraditi analize koje će identifikovati i dijagnostifikovati određeno stanje i shodno tome napraviti najbolji plan lečenja i prevencije.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari