ARGENTINSKI PAS

  • Naziv rase: Argentinski pas
  • Originalni naziv rase: Dogo Agentino
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Argentina
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 9-15 godina.

Argentinski pas je veoma mišićave konstitucije, originalno je kreiran za brzinu i snagu i pre svega zarad lovljenja velike divljači poput divljih veprova. Uprkos svojoj ogromnoj snazi i lovnih sposobnosti, generalno je srećne naravi i veoma je odan svojoj ljudskoj porodici.

argentniski-pas-rase
foto: Pixabay

POREKLO

Dogo Argentino je kao što mu i sam naziv kaže poreklom iz Argentine, a njegov tvorac je bio dr Antonio Nores Martines. On je zajedno sa svojim bratom stvorio ovu rasu pasmine koja je veoma snažna i otporna na spoljne uticaje. Mnoge rase su korišćene za nastanak ove vrste, između ostalih i pointer, engleski buldog, bokser, bordoška doga. Ipak, najvažniji doprinos u nastanku ove pasmine dala je rasa Kordobski borac koja je u međuvremenu izumrla.

Zbog svojih odličnih lovačkih karakteristika, veoma brzo je postao veoma tražen lovački pas što u Argentini, ali i širom sveta. Takođe, u svetu se koristi kao vojni i policijski pas, kao i vodič slepih, a u nekim zemljama i u potragama za nestalim osobama i spasilačkim misijama.

IZGLED

Argentinski pas ima veoma snažno telo, pre svega vrat i glavu. Izrazito je mišićav pas ponosnog držanja. Ima masivna pluća, kao i duboke i široke grudi. Noge su takođe veoma jake, a rep dugačak. Bele je boje, iako je moguća i mala količina crnog krzna na predelu glave.

argentniski-pas-rase
foto: Pixabay

NARAV

Lojalna su rasa, sa sklonošću ka velikoj teritorijalnosti zbog čega su odlični psi čuvari. Odlični su branitelji, svojih vlasnika, čak i dece, ali imajte na umu da njihove lovačke sklonosti mogu predstavljati opasnost za druge manje pse i manje životinje. Nisu za neiskusne vlasnike pasa, potrebna im je stroga ruka i jaka volja i preporučljivo je da se sa njihovim treningom i socijalizacijom počne od rane mladosti.

ZDRAVLJE I NEGA

Argentinski pas ima kratku, skroz belu dlaku, mada se ponekad kod nekih primeraka pojavi i crna tufna na predelu glave. Iako ima kratku dlaku, zbog njene boje održavanje higijene ove rase može biti malo zahtevnije. Potrebno im je redovno češljanje, kao i kupanje na svaka 3 meseca ili češće. Umereno se linjaju, ali zbog kratke dlake to uglavnom ne predstavlja veliki problem. Generalno su dobrog zdravlja kao rasa, ali nažalost su skloni problemima sa sluhom na jednom ili čak oba uveta.

Potrebna im je konstantna fizička aktivnost, inače mogu postati destruktivni ukoliko im postane dosadno. Zahtevaju mnogo šetnji kao i vežbi, i najbolje se pokazuju kada imaju veći prostor na raspolaganju, Nije preporučljivo držati ih u stanovima zbog njihovog nemirnog duha i lovačkih sklonosti..

Statistika

* Nivo energije: Veoma visok.
* Nivo razigranosti: Veoma visok.
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
* Lakoća treniranja: Umeren i nizak nivo.
* Zaštita: Visoka zaštita.
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Visoka tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: dogtime.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari