BIGL

  • Naziv rase: Bigl
  • Originalni naziv rase: Beagle
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 6
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6, Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Mali ili srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Bigl je jedan od najpopularnijih pasa današnjice, čijoj popularnosti je u savremenom dobu najviše doprineo čuveni pas Snupi iz poznatog crtanog filma, koji je upravo te rase. Manjeg stasa, veselog karaktera i veoma odan svom vlasniku odnosno porodici. Odlično se slaže i sa decom i generalno voli da je okružen kako ljudima, tako i drugim životinjama.

bigl-pas-priroda
foto: Pixabay

 

POREKLO

Predak današnjeg Bigla se spominje još iz perioda stare Engleske u 11 veku. Pretpostavlja se da je nastao ukrštanjem sada izumrle rase Talbot sa nekom sortom hrta kako bi dobio na agilnosti i snazi. Zbog svog izraženog čula njuha korišćeni su primarno za lov na manje životinje i bili su čest pratilac tadašnjih lovaca na konjima. Poreklo samog imena Bigla uglavnom se vezuje za stariju englesku reč „begle“ i pojedine reči iz keltskog jezika koje su sličnog značenja i znače mali. Prema nekim izvorima ime bigl se vezuje i za francusku reč „glasan“, što i jeste jedna od glavnih karakteristika ove rase. Pored svog čuvenog njuha poznati su i po svom prepoznatljivom lavežu.

IZGLED

Snažan pas, srednjih ili manjih dimenzija. Skladne građe i snažne konstitucije. Umiljatog izgleda, bez oštrih crta. Dlaka mu je obično kombinacija bele, crne i riđe boje, ravna je i veoma gusta.

bigl-pas-priroda
foto: Pixabay

NARAV

Živahan pas, koji voli da je konstantno u pokretu. Vodi se pre svega svojim njuhom, pa može biti neposlušan ukoliko se ne počne sa dresurom na vreme. Odlično se slaže sa ljudima i decom, zbog svoje blage i vesele naravi, ali zbog svog lovačkog instinkta može predstavljati opasnost po manje životinje.

ZDRAVLJE I NEGA

Kada je nega u pitanju, ova rasa je poprilično jednostavna za održavanje i negu. Njihovu gustu dlaku je potrebno redovno četkati kako se ne bi preterano linjali. Spadaju među jednu od najzdravijih rasa pasa, jedino su skloni gojaznosti ukoliko se ne povede računa o njihovoj ishrani. U slučaju gojaznosti mogu imati problema sa kukovima i kostima.

bigl-pas-priroda
foto: Pixabay

Statistika

* Nivo energije: Srednji novo
* Nivo razigranosti: Umereni nivo
* Odnos prema drugim psima: Veoma prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Veoma prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visoka
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Srednja tolerantnost

Izvor: animalplanet.com,  ksrs.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari