NaslovnaINFOBOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - DERMATOMIKOZA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – DERMATOMIKOZA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Dermatomikoza kod mačaka

Dermatomikoza je gljivično oboljenje koje spada u izuzetnio zarazne bolesti za ljude.  Nekoliko vrsta gljivica se sreću kod ove bolesti i to najčešće microsporum i trychophyton canis (Tinea), kao i candida i malasezia. Rizik od dobijanja ove bolesti je povećan na mestima gde boravi veći broj mačaka, u prostoru sa puno vlage. Jedinke koje imaju slabiji imunitet ili su dosta mlade ili stare su podložnije zarazi. Međutim i mačke koje se suviše često kupaju su ugrožene jer im se od upotrebe sredstava za kupanje uklanja prirodna zaštita kože.

Kako primetiti dermatomikozu?

Relativno lako se primeti dermatomikoza kod mačaka jer se još u ranoj fazi pojavljuju crvene tufnice na koži, one se vremenom šire i formiraju krug koji je bele boje sa crvenim prstenom duž ivice. Perutanje prati ovaj proces tako da je bolest prilično uočljiva, ako se malo obrati pažnja i u ranijim fazama. U početnom stadijumu obično stradaju glava i uši, a zatim i predeo između kandži. Kod kasnijih faza dermatomikoze simptomi se šire po celom telu.

Preventiva

Higijena je na prvom mestu preventivnog delovanja protiv dermatomikoze. Ovde se misli na opštu higijenu, kako mačke tako i okoline u kojoj boravi. Redovno pranje ruku i garderobe pogotovo nakon zajedničkih aktivnosti.

Posebno obratiti pažnju na mačke koje se tek unose u dom i koje su dovedene iz kolektivnih smeštaja, kao što su veća legla i odgajivačnice, odnosno prodavnice kućnih ljubimaca. Kod mačaka i kod ljudi izvor ove infekcije mogu biti bolesne životinje, direktnim dodirom ili indirektno preko zaraženih predmeta, a još opasnije je što se prenosiocima smatraju buve i krpelji.

Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite, nakon čega je potrebno detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

Terapija i uspostavljanje dijagnoze

Uglavnom se primenjuju dva pristupa lečenju i to direktnim tretiranjem specijalnim sredstvima (šamponima) i mašću (Daktanol), kao i lekovima na bazi ketokonazola. Može pomoći i tinktura joda (Betadin)

Svakako je obavezna poseta veterinaru gde se može na više načina utvrditi tačno oboljenje i to najčešće:

  1. Mikroskopskim pregledom uzorka gljivice
  2. Zasejavanjem
  3. Pregledom UV lampom (Woodovom UV lampom)

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari