NaslovnaINFOBUVE I KAKO IH SE REŠITI

BUVE I KAKO IH SE REŠITI

BUVE I KAKO IH SE REŠITI – Buve su beskrilni insekti koje sisaju krv i hrane se sasušenim ostacima kože. Na glavi imaju oči i antene uz pomoć kojih detektuju toplotu, senke, promene u strujanju vazduha i ugljen dioksida i uz pomoć kojih lakše lociraju svoj plen. Usta su im u obliku cevčice kojom probiju kožu domaćina.

Buve se dosta brzo razmnožavaju jer mogu izleći i do 20 jaja na svaka dva dana, a životni ciklus zavisno od spoljašnih uslova može trajati i od nekoliko meseci do godinu dana. Mnogi vlasnici misle da buva živi samo na životinji, ali to nije tačno. Ukoliko primetite da se vaš ljubimac češe ili da ima rane po telu od ujeda buva, možete biti sigurni da ih ima i u vašem domu. Najčešća mesta gde se buve i njihova jajašca mogu pronaći su tepisi, kreveti, igračke ili krevet vašeg ljubimca kao i kućica vašeg ljubimca ukoliko ga držite u dvorištu.

Buve mogu preći sa ljubimca i na ljude a najčešća posledica ujeda buve je svrabež i blaga oteklina sa ubodnom tačkom na sredini. Nisu retke ni alergijske reakcije na pljuvačku buve. Zbog mehaničkih oštećenja kože koja mogu nastati češanjem može doći i do infekcija kože. Buve takođe mogu preneti različite parazite, kao što je pseća pantljičara, razne infektivne bolesti kao i bakterije.

buve-pas-mačka-kako-ih-se-rešiti-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Kućni ljubimci se zaraze buvama direktnim kontaktom sa drugim zaraženim životinjama. Problem nastaje u tome što buve mogu stići u vaš dom i preko obuće i odeće. Kada se jednom odomaće u vašem domu veoma ih je teško potpuno ukloniti.

Zbog svega toga najbolja je preventiva a borbu sa buvama je najbolje početi na mestu gde vaš ljubimac provodi najviše vremena. Svakih par dana vršite proveru i higijenu ležaja vašeg ljubimca, takođe svakih dan, dva čistite, usisavajte i provetravajte prostorije. Kada završite sa usisavanjem bacite kesu usisivača, jer se buve mogu razmnožavati i unutar kese. Obavezno tretirajte prostor nekim od insekticida u prahu ili u spreju tako što ćete ga ostaviti da deluje neko vreme a zatim ga usisati i pod prebrisati vlažnom krpom. Postupak ponavljajte što češće kako bi ste uništili sva jajašca buva koja se mogu naći skrivena u pukotinama, tepisima, ćebićima itd.

Takođe, obavezno redovno tretirajte i svog ljubimca bilo da je u pitanju pas, zec ili mačka nekim od postojećih preparata na tržištu kako bi ste sprečili ponovnu zarazu buvama. A ukoliko primetite uporan povratak buva u vaš dom, preporučivo je da angažujete profesionalnu službu za deratizaciju kako biste problem potpuno uklonili.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari