NaslovnaINFOZAŠTO MAČKA VOLI DA SPAVA NA SVOM VLASNIKU?

ZAŠTO MAČKA VOLI DA SPAVA NA SVOM VLASNIKU?

MAČKA SPAVA NA SVOM VLASNIKU – Vlasnicima mačaka je poznata situacija da pored više udobnih jastuka i ležaljki koje ste joj obezbedili vaša mačka prosto obožava da dođe i spava na vašem telu. Sigurno ste se zapitali, zašto vaša maca to radi?

Mačke dosta drugačije spavaju u odnosu na ljude, one svoju energiju nadoknađuju sa nekoliko kratkih epizoda spavanja u toku dana. Vrlo retko spavaju dubokim snom, što je mehanizam koji su nasledile od svojih lovačkih predaka. Mačke su uvek na oprezu, ali i spremne da u sekundi reaguju ukoliko se u njihovoj blizini pojavi potencijalni plen ili pretnja.

Sigurnost – kada  mačka legne na vaše telo kako bi spavala na vama, jedan od razloga je traženje dodatne sigurnosti i zaštite. Mačka se oseća najugroženije prilikom spavanja, pa ni malo ne čudi to što će dodatni nivo zaštite potražiti upravo od svog vlasnika kome veruje.

Toplota – mačke imaju normalnu telesnu temperaturu od oko 39 C. Takođe, dobro je poznata činjenica da mace obožavaju izležavanje na radijatorima, izležavanje na suncu i odmaranje u blizini svih izvora toplote. U tom smislu, vaše telo je idealno mesto za dremku jer će mačka pre dati prednost toploti koje vaše telo emituje od udobnosti.

Obeležavanje teritorije – mačke imaju tendenciju da štite i obeležavaju svoju teritoriju. Prostor koji smatraju svojim najčešće obeležavaju uriniranjem. Takođe trljanje leđa i obraza o objekte u kući je jedan od načina na koji obeležavaju svoju imovinu. Tako da je i spavanje i trljanje telom o vlasnika kao i ostavljanje svog mirisa na vlasniku način na koji žele da prisvoje i obeleže vlasnika kao svoju teritoriju.

Pokazivanje ljubavi – činjenica je da su mačke samostalnije životinje u odnosu na druge kućne ljubimce, ali i njima je potrebna ljubav i maženje. Kako veći deo dana provode najčešće same, dok je vlasnik na poslu, njihovu želju za maženjem i dremkom na svom vlasniku možemo tumačiti kao želju da dobije pažnju od svog vlasnika.  Takođe, ovo je i način na koji vaša maca želi da vam pokaže da vas voli.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari