NaslovnaMAČKESELKIRK REKS

SELKIRK REKS

  • Naziv rase: Selkirk reks
  • Poreklo: Amerika
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina

Selkirk reks je još jedna od mačaka nastala prirodnom genetskom mutacijom. Prepoznatljiva po svom kovrdžavom krznu, zbog koga je još nazivaju i mačka u ovčijoj koži.

POREKLO

Prvo mače selkirk reksa rodilo se 1987. godine u Montani. Odgajivač persijskih mačaka Džeri Njuman je ovo mače koje se zvalo Miss de Pesto dalje ukrstio sa crnom persijskom mačkom i na taj način u leglu od 6 dobio 3 mačeta sa kovrdžavom dlakom. Ispostavilo se da je ova mačka nosilac reks gena koji je različit od onog kod devon reksa i korniš reksa. Rasa je zvanično priznata od strane TICA 1994. godine, a naziv je dobila po planinama Selkirk koje se prostiru u regiji njenog nastanka. Danas svako mače ove rase vodi poreklo od Miss De Presto.

IZGLED

selkirk-rex-rase-mačaka-moj-ljubimac (3)
foto: Pixabay

Selkirk reks je karakteristična po svom kovržavom krznu, mogu biti dugodlake i kratkodlake. Krzno im je veoma gusto, kovržavo i skoro plišano na dodir. Zbog krzna je često nazivaju mačka u ovčijoj koži ili mačka pudlica. I podlaka je kod ove mace kovrdžava, čak su joj i brkovi talasasti. Ove mace se rađaju sa kovrdžavom dlakom, pa sa nekoliko meseci života dlaka postaje ravna da bi kasnije sa 8 ili nekada 10 meseci postala ponovo kovržava. Tek kada maca napuni dve godine smatra se da je njeno krzno potpuno razvijeno. Mogu biti u svim bojama i nijansama. Selkirk reks je srednje veličine, vrlo mišićavog tela. Noge su joj snažne i mišićave  a telo proporcionalno. Glava je okrugla, sa zaobljenim čelom i punim obrazima. Njuška je kratka, uši su zaobljene srednje veličine i široko razmaknute. Oči su okrugle i jako otvorene, mogu biti u svim bojama. Rep je bogato odlakan i sužava se prema vrhu. Prosečna težina ove mace je između 5 i 7 kg.

NARAV

Vrlo umiljata i veoma privržena svojoj ljudskoj porodici. Ostaje razigrana i ponaša se kao mače čak i u odraslom dobu. Važi za dobroćudnu macu, blage je naravi. Obožava da se mazi, vrlo je tolerantna. Voli da je okružena porodicom, loše podnosi samoću. Inteligentna je, brzo će naučiti sve trikove. Odlično se slaže i sa decom i sa drugim kućnim ljubimcima.

ZDRAVLJE I NEGA

selkirk-rex-rase-mačaka-moj-ljubimac (1)
foto: Pixabay

Njihova dlaka zahteva dosta svakodnevne nege kako bi se sprečilo formiranje čvorića. U starijoj dobi kod nekih primeraka dlaka može postati pomalo masna pa je neophodno češće kupati ih. Takođe, mogu imati problema sa suzenjem očiju pa je neophodno posvetiti više pažnje njihovoj higijeni kako na krznu lica ne bi ostali ružni tragovi suza. Ova maca uz pravilnu ishranu i negu može doživeti i 15 godina.

Statistika

* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 5/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 3/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari