NaslovnaINFOČINČILA - ŠTA JE POTREBNO ZNATI

ČINČILA – ŠTA JE POTREBNO ZNATI

Činčila je umiljata i šarmantna životinja, koja postaje sve popularniji kućni ljubimac. Nije joj potrebno mnogo prostora, voli društvo, ali i mir. Uglavnom će dane provoditi u spavanju, ali i u veselom trčkaranju po sobi ukoliko joj to dozvolite.

Ukoliko činčilu puštate iz kaveza, obavezno zatvorite sva vrata i prozore jer će u suprotnom ona vrlo lako pobeći. Takođe, kako je činčila glodar, ne treba joj dozvoliti pristup kablovima, bitnim papirima, ali ni osetljivom nameštaju koji bi mogla oštetiti.

Ukoliko planirate da nabavite činčilu kao kućnog ljubimca, potreban vam je adekvatan kavez. Činčila je veća od primera radi hrčka pa joj je potreban i veći kavez. Ona je visoka oko 20 cm i teška oko 1 kg, pa joj je neophodno obezbediti kavez minimalne veličine 40 x 70 x 100 cm sa što više polica.

Poželjno je da kavez sadrži i:

  • prekrivene police
  • posudu sa hranom
  • mesto za seno
  • kućica, korpa
  • predmete za aktivnosti
  • podlogu, poput piljevine ili drvenog peleta
  • kutiju za smeće
  • igračke, viseću mrežu

Činčila će voditi dosta računa o svojoj higijeni, i odabraće stalno mesto za obavljanje fizioloških potreba unutar kaveza. Potrebno je redovno menjati podlogu u kavezu kao i da puštate činčilu napolje u toku dana u trajanju od minimum sat vremena.

Gde postaviti kavez?

Lokacija je izuzetno važna, činčili je potreban mir i odmor. Preporuka je da se kavez postavi na pod pored jednog zida, ali ne na previše mračnom mestu. Takođe, vrlo je bitno da kavez ne postavite u blizini radijatora kao i na mestu gde bi bila u opasnosti od strane drugih ljubimaca poput mačke ili psa.

Hrana za činčile

Činčile su biljojedi i hrane se uglavnom senom. Potrebno je obezbediti im i proteine i masti što će obezbediti specijalna kupovna hrana za činčile. Takođe, možete ih hraniti i semenkama suncokreta, bademima, sušenim jabukama, šljivama i šargarepom u umerenim količinama.

Činčila je društvena životinja

Činčila pored ljudskog društva voli pre svega društvo druge činčile. Zbog toga se mnogi vlasnici opredeljuju da uzmu par činčila odjednom.

Troškovi održavanja

Cena za održavanje činčile zaista nije previsoka. Najveći trošak je jednokratan trošak za kavez kao i naravno za kupovinu činčile. Pored toga vam je potrebna i hrana, a ukoliko imate pristup besplatnom senu i travi taj trošak će biti zanemarljiv. Činčila se može pariti sa šest meseci, a prosečno se pari tri puta godišnje i okoti do četiri mladunca.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekstKARTUZIJANSKA MAČKA
Sledeći tekstŠPANSKI PAS ZA VODU

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari