NaslovnaPSIŠPANSKI PAS ZA VODU

ŠPANSKI PAS ZA VODU

  • Naziv rase: Španski pas za vodu
  • Originalni naziv rase: PERRO DE AGUA ESPANOL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 153
  • Klasifikacija FCI:  Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Španija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Španski pas za vodu je najzastupljeniji u Andaluziji. U pitanju je odličan ovčarski pas, kao i pas za lov, tragač za narkoticima i sl. Prepoznatljiv po svom specifičnom krznu vunaste strukture koje se ne linja, odličan izbor za ljude sklone alergijama.

POREKLO

Prema brojnim izvorima ovaj pas od davnina postoji na Iberijskom poluostrvu. Genetski je povezan sa portugalskim vodenim psom, pudlom kao i sa francuskim barbetom. Najzastupljeniji je u Andaluziji gde se koristi pretežno kao ovčarski pas i gde je i vekovima poznat pod nadimkom „Turski pas“. U ostatku sveta se koristi i kao ovčarski pas, ali kao i pas za lov i kao pomoć ribarima.

IZGLED

Španski pas za vodu je srednje veličine, dobro izbalansiran i srazmerno građen pas.  Gledano iz profila pravougaonog je oblika sa glavom snažnom i elegantno nošenom. Lobanja je ravna sa blago naznačenim stopom. Nos je uvek u istoj boji ili za nijansu tamniji kao i najtamnija nijansa krzna. Oči su boje lešnika ili kestenjaste, blago koso postavljene. Uši su trouglaste, obešene i srednje visoko postavljene. Rep je srednje visoko postavljen, kupira se između  2. i 4. repnog pršljena a postoje i primerci sa prirodno skraćenim repom. Njegova specifična, kovrdžava dlaka vunaste struktrure može biti jednobojna bela, kestenjasta i crna ili u dvobojnoj kombinaciji belo crne ili belo smeđe boje. Prosečna visina mužjaka u grebenu je između 44 i 50 cm, a ženki između 40 i 46 cm. Prosečna težina mužjaka je između 18 i 22 cm, dok su ženke nešto lakše sa visinom između 14 i 18 cm.

NARAV

U pitanju je vrlo inteligentan pas, dobar lovac i čuvar a i svestran radni pas. Koristi se za detekciju bombi, za traganje i spasavanje, otkrivanje narkotika čuvanje stada i sl. Vrlo je prilagodljiv pas, pažljiv i vesele prirode. Prema strancima je nepoverljiv. Potrebna mu je rana socijalizacija, a uz čvrst i pozitivan trening, kao i iskusnog vlasnika je vrlo lak za treniranje.

ZDRAVLJE I NEGA

Španski pas za vodu je aktivna rasa i potrebno je obezbediti mu dovoljno vežbe. Svakodnevne šetnje se podrazumevaju, ali bilo bi odlično voditi ovog psa redovno na plivanje jer vodu obožava. Za održavanje dlake se preporučuje upotreba prstiju, ne grubih četki i neophodno mu je šišanje dva puta godišnje kako bi se poboljšao kvalitet dlake. Ne linja se, pa je odličan za ljude sklone alergijama. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu biti skloni progresivnoj atrofiji mrežnječe i displaziji kuka.

za rase pasa Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari