NaslovnaRase mačakaKARTUZIJANSKA MAČKA

KARTUZIJANSKA MAČKA

  • Naziv rase: Kartuzijanska mačka
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Srednja do velika mačka
  • Prosečan životni vek: 11-15 godina

Kartuzijanska mačka je nacionalna mačka Francuske. Prepoznatljiva je po svom predivnom sivom (plavom) krznu i skoro narandžastim očima. Mirnog karaktera, voli decu, izuzetno retko mjauče.

POREKLO

Prema jednoj od legendi ove mačke su se prvi put pojavile u Francuskoj u 16. veku  gde su pravile društvo kartuzijanskim monasima po kojima su i dobile ime. Pored toga, mace su im naravno pomagale lovljenjem glodara u njihovim manastirima. U rodnoj Francuskoj su ove mace prvobitno bile korišćene kao lovci na miševe i pacove kako bi zaštitile velika domaćinstva i ambare. Nažalost, zbog njihovog specifičnog i lepog krzna nije bio redak slučaj da su ove mace lovili i ubijali. U periodu nakon Prvog svetskog rata je grupa odgajivača uspela da spasi ovu macu od istrebljenja i nestanka. U periodu od 1928. do 1931. godine ove mace počinju da se pojavljuju na evropskim izložbama, a prvi primerci su stigli u SAD 1870. godine. Standard rase je postavljen 1939. godine. Izvan Francuske ove mačke su i danas vrlo retke, a u rodnoj Francuskoj su vrlo popularne i smatraju se nacionalnom mačkom Francuske. Predsednik Francuske Šarl de Gol, kao i pesnik Šarl Bodler su posedovali macu ove rase.

kartuzijanska-mačka-rase-mačaka
foto: Pixabay

IZGLED

Kartuzijanska mačka ima krupno i vrlo snažno telo. Dve njene najprepoznatljiviije karakteristike su prelepo sivo (plavo) krzno i veoma izražene oči koje su skoro narandžaste boje. Ova maca ima okruglu i krupnu glavu sa debeljuškastim obrazima, uvek izgleda kao da ima osmeh na licu. Uši su postavljene visoko, ramena i grudi su im snažna kao i ostatak tela. Ove mačke sporo rastu, mužjak će dostići svoju punu veličinu i težinu tek oko četvrte godine života. Ove mace su uvek u raznim varijantama sivoplave boje, druge boje nisu dozvoljene. Prosečna težina ove mace se kreće između 3 i 7 kg.

NARAV

Ova maca je pre svega izvrstan lovac sa veoma izraženim predatorskim instinktom. Njoj ništa ne promiče, bilo da je u pitanju miš, loptica ili štap sa perom. Takođe, uživa i u maženju sa svojim vlasnikom i dremanju. Važi za poslušnu macu, voli svoju rutinu i izuzetno retko mjauče. Dobro se slaže i sa decom i sa drugim životinjama. Skoro nikad vas neće ogrebati ukoliko joj nešto nije po volji, već će se jednostavno udaljiti. Inteligentna je i razigrana, ostaje razigrana i u starijem dobu.

kartuzijanska-mačka-rase-mačaka
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Krzno kartuzijanske mačke je lako za održavanje. Potrebno mu je četkanje jednom nedeljno kako bi bilo sjajno i zdravo. Na proleće, kada je ovoj maci sezona linjanja je to potrebno češće činiti. Ova maca svoju higijenu održava sama, pa joj kupanje gotovo i nije potrebno. Takođe, bitno je napomenuti da dlačni pokrivač ove mace teško upija vodu, što može otežati kupanje. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti sklone luksaciji patele (isčašćenje čašice kolena).

Statistika


* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 3/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari