NaslovnaINFOKAKO DA SMANJITE BRZINU KOJOM JEDE VAŠA MAČKA I SPREČITE POVRAĆANJE

KAKO DA SMANJITE BRZINU KOJOM JEDE VAŠA MAČKA I SPREČITE POVRAĆANJE

Mačka, možemo se svi složiti svakako ume da pronađe svoj način da od vas izmami obrok i poznato je da umeju biti veoma kreativne u tome. Međutim, nakon umiljavanja i „animiranja“ vllasnika kada dođu do željno iščekivanog obroka često nas ubrzo nakon toga dočeka poznat zvuk. Na taj zvuk svi po pravilu skačemo i trčimo po papirne ubruse, a onda prionemo na čišćenje i ribanje upravo tih poslastica koje mačka povrati. Zvuči poznato 🙂 ?

Mačka koja jede halapljivo može povratiti obrok

Ohrabruje činjenica da postoji više načina da usporite brzinu kojom vaša mačka jede. Ali prvo da shvatimo zašto mačka povraća? Kada previše brzo unese veću količinu hrane, pogotovo suve hrane, ona veoma brzo apsorbuje vodu u želucu i nabubri što dovoti do naglog naticanja. Mozak dobija „signal“da se životinja prejela, koji onda donosi logičnu odluku. Previše je hrane unutra? Hajde da se otarasim dela te hrane i olakšam organizmu i refleks za povraćanje je aktiviran.

Kako da vaša mačka sporije jede?

Dobar prvi korak bi bio da utvrdite koja vrsta hrane najčešće uzrokuje povraćanje, pa ako je uvek isti brend u pitanju promenite i pokušajte sa drugom vrstom hrane. Takođe, ukoliko se po pravilu dešava da mačka povraća nakon suve hrane probajte da uvedete mali više konzervirane koja ima već u sebi dovoljan procenat tečnosti.

Probajte nekonvencijalne činije. Zvuči naivno ali nije, umesto klasične činije servirajte obrok u širokoj i plitkoj posudi nalik tiganju. Hrana će se rasporediti po činiji i stvoriti malo „slobodnog“ prostora pa će i sami zalogaji  biti manji i češći. Mačka nakon jednog zalogaja mora da pomera glavu i da lovi drugi zalogaj i da kada ostane malo hrane skuplja ostatke što dovodi do usporavanja.

Postavite neke prepreke koje mačka treba da savlada da bi došla do hrane i podelite obrok u dve tri manje količine. Na primer možete servirati u tri odvojene posudice sa preklopom.

Ako i nemate neke kreativne ideje uvek možete smanjiti količine obroka i hraniti ljubimca dva ili tri puta. Mada gore navedeni primeri veoma često daju rezultate.  Imajte u vidu i da ukoliko životnja često povraća, gubi telesnu težinu i ima promenu u ponašanju obavezno treba da posetite veterinara jer možda nije u pitanju samo halapljivost.

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari