NaslovnaINFOKAKO DA VAŠI PSI OSTANU AKTIVNI I TOKOM POLICIJSKOG ČASA?

KAKO DA VAŠI PSI OSTANU AKTIVNI I TOKOM POLICIJSKOG ČASA?

KAKO DA VAŠI PSI OSTANU AKTIVNI – Danas u 17h počinje najduži policijski čas do sada, a završava se u utorak u 05h. Ukoliko ste vlasnik kućnog ljubimaca ili više njih, onda sigurno znate da nije samo nama potrebna fizička aktivnosti i hobiji kako bi lakše pregurali dane zatvoreni u stanu. Koliko god da nama nedostaje izlazak napolje, ista je situacija i sa kućnim ljubimcima. U nastavku vam izdvajamo nekoliko primera kako da vaši psi ostanu aktivni i tokom policijskog časa.

To što smo zatvoreni u stanu sa našim psom je odlična prilika da se dodatno zbližimo sa njima. Imamo vremena na pretak, a tu je i brdo aktivnosti koje možemo isplanirati kako bi psihički i fizički motivisali našeg krznenog drugara. Psi koji previše vremena provode u kući ili stanu polako gube svoje sposobnosti, a značajan je uticaj i na njihovo zdravlje. Usled smanjene aktivnosti, mogu se javiti problemi sa varenjem, anksioznost i strah od zatvorenog prostora. Iako može biti teško, uz malo truda, vreme provedeno u izolaciji možete učiniti zaista zanimljivim i za vas i za vašeg psa.

pas-šape-krevet
foto: Pixabay

Novi trikovi

Slobodnno vreme možete iskoristiti da pronađete nove trikove, odnosno trikove koje vaš pas dosad nije naučio. Napravite listu trikova i potrudite se da vašeg drugara svaki dan naučite nešto novo. Naravno, pripremite i prigodne nagrade za svaki naučeni trik. Kada je u pitanju vrsta trika, izbor je veliki – to mogu biti trikovi kao što su okret, stajanje na zadnjim nogama, naučiti ga da spoji šape (kao za molitvu), ples i skejbord su samo neki od primera. Ono što je važno jeste ne forsirati ga previše. Počnite od onih lakših i postepeno idite ka onim težim.

Vreme obroka

Tokom izolacije, posebnu pažnju treba posvetiti obroku odnosno ishrani. Kako je vaš pas u kući i manje je aktivan nego inače, tako i obroci trebaju biti nešto manji. Pokušajte i da vašeg psa hranite što je zdravije moguće.

za rase pasa

 

Takođe, hranjenje vašeg ljubimca možete učiniti zanimljivijim odnosno pretvoriti ga u malu igru. Umesto da mu samo spustite činiju sa hranom, obrok podelite u više manjih porcija, a zatim ih ostavite na više različitih lokacija u kući tj. stanu, i to pred vašim psom. U pitanju je odlična psihofizička stimulacija vašeg psa.

Traženje igračke

Ukoliko u dvorištu imate travnjak i ovde izvodite psa, umesto bacanja loptice, možete probati igru traženja njegove/njene omiljene igračke. Dok vaš pas gleda, pravite se da krijete igračku na više mesta, a onda mu naredite da traži igračku. Ovo možete kombinovati i sa sakrivanjem poslastica, što će dodatno zabaviti vašeg drugara. Ovu igru možete igrati i u vašem stanu, ukoliko vaša zgrada nema dvorište.

Nega i četkanje

Veoma je važno da ovih dana dodatno vodite računa o zdravlju vašeg psa. Kupka, šišanje ukoliko je potrebno, četkanje i naravno malo maženja dodatno će usrećiti i opustiti vašeg psa i smanjiće napetost. Ovo će takođe i vas dodatno opustiti. 🙂

Trening

Trening je veoma bitan i važno je da bude svakodnevan, a evo i nekoliko korisnih saveta:

  • Šetajte vašeg psa u terminima koji su dozvoljeni;
  • Ukoliko ipak morate da ostanete kod kuće, postarajte se da vaš pas šeta po kući;
  • Ukoliko imate stepenice, možete šetati psa uz i niz stepenice 10 ili 20 minuta. Ovo možete kombinovati sa bacanjem loptice, a ujedno je i dobra vežba za vlasnike;
  • Vežbajte trikove sa psom svaki dan;
  • Igrajte se vuče sa vašim psom. Potreban vam je samo jedan mekši kanap, pritom vodite računa da kanap čvrsto držite čim ga i vaš pas uhvati. Ove vežbe će izmoriti vašeg ljubimca i pomoći da vaš pas ostane aktivan i u zatvorenom prostoru;
  • Igračke za žvakanje takođe mogu biti od velike pomoći za vežbanje mišića. Ukoliko već niste, opremite se sa više različitih igračaka ovog tipa.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari