BASET

  • Naziv rase: Baset
  • Originalni naziv rase: BASSET HOUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 39
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: Velika Britanija, Francuska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Baset je pas srednjeg rasta, prepoznatljiv po svojim dugim ušima i skoro pa tužnom izrazu lica. Privržen svojoj ljudskoj porodici, odličan pas za porodice sa malom decom.

POREKLO

Prema nekim izvorima opisi kratkonogih lovačkih pasa se nalaze na predmetima i crtežima još iz perioda Starog Egipta. Baset se prvi put pominje u Francukoj u periodu 16. veka kao mali lovački pas na jazavce. Rasa nosi ime po francuskoj reči „bas“ koja znači malo stvorenje ili patuljak. Baset, kakvog ga danas znamo, nastao je u Velikoj Britaniji sredinom 19. veka ukrštanjem francusko artoaško-normandijskog baseta sa psom Sv. Huberta. Odgajan je za lov u niskom gustom žbunju i rastinju.

IZGLED

pas-baset
foto: Pixabay

Niskog rasta, dugog tela i kratkih nogu. Glava je kod ove rase velika, ali dobrih proporcija, njuška je uvek crna, oči tamne, a uši po kojima su prepoznatljivi duge i višeće. Pored dugih ušiju za njih je karakterističan pomalo tužan izraz lica koji imaju zbog viška kože u predelu očiju.  Mužjaci su prosečno teški između 23-29 kg, i visoki u grebenu od 30-38 cm. Ženke su nešto sitnije i lakše. Dlaka je kratka i glatka i može biti dvobojna (braon-bela) ili trobojna (crno-braon-bela).

NARAV

Baset se u pojedinim zemljama i dalje koristi u svrhu lova na sitnu divljač, ali sve više kao kućni ljubimac. Ukoliko se opredelite za ovu rasu imaćete mirnog četvoronožnog drugara koji veoma voli decu i prema kojoj je maksimalno tolerantan. Lojalni su svojoj porodici, ne vole da budu sami tokom dužeg vremenskog perioda. Znaju biti lenji, uživaće u izležavanju na kauču sa svojom ljudskom porodicom. Imaju generalno prijateljsku narav, dobro će se slagati i sa drugim kućnim ljubimcima. Imaju prepoznatljiv glasan lavež koji se daleko čuje i najbolje uče uz pomoć dresure sa nagrađivanjem hranom, jer je Baset veliki proždrljivac.

ZDRAVLJE I NEGA

baset-pas
foto: Karolina Rukavina – Uške

Veoma često se kod ove rase javlja upala uha. Uši im se često vuku po zemlji, upadaju u hranu i vodu pa im je potrebno svakodnevno održavanje kako bi se sprečile infekcije. Takođe, preporučljivo je svakodnevno čišćenje očiju vlažnom krpom.  Baseti često imaju problema sa kolenima i kostima. Zbog njihove specifične građe, lako može doći do povreda kičmenog stuba ili preloma noge ukoliko im se dok su štenci dozvoli skakanje sa većih visina. Neophodna im je redovna šetnja jer su baseti skloni gojenju. Ne linjaju se puno, dovoljno im je četkanje jednom nedeljno. Takođe, potrebno je povesti računa i o higijeni usta jer su baseti poznati po tome što dosta balave.

za rase pasa

 

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video: 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari