NaslovnaINFOKAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU TROVANJA PSA?

KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU TROVANJA PSA?

Poslednjih godina često čujemo priče o trovanjima pasa. U selima i manjim mestima, dolazi do trovanja pasa usled dodira sa zaštitnim sredstvima protiv korova i štetočina, isto tako mogu se otrovati jedući mrtve glodare koji su otrovani. U gradovima, po ulicama i parkovima dolazi do trovanja usled uzimanja pokvarene hrane, u kojoj su se razvili patogeni organizmi potencijalno smrtnonosni za pse.

Nažalost, često se dešava da ljudi iz nepoznatih razloga bace otrov i to na mestima gde znaju da će prolaziti kućni ljubimci kao što su parkovi, u blizini šume i drugim mestima u prirodi koje čovek rado koristi za šetnje sa svojom porodicom i ljubimcima. U nastavku pročitajte kako da izbegnete da se vaš ljubimac slučajno otruje, ili ako se to i dogodi, kako postupiti.

pas-labrador

Prilikom šetnje, ukoliko je moguće, uvek gledajte da pas ne uzima hranu napolju ili da ne prilazi blizu sumnjivim stvarima, praškovima koje mogu biti žute, roze, bele i drugih boja. Nekad i samo udisanje u blizini tih praškova može da bude ima katastrofalne posledice po vašeg psa.

Ukoliko se desi da je pas otrovan, a znate tačno mesto i izgled sumnjive materije, pokupite uz pomoć kesice koju obično nosite za psom zbog skupljanja izmeta, i pokupite sumnjivu materiju. Javite se odmah veterinaru da vas sačeka, jer trovanje je uvek najhitniji slučaj, i odmah odvedite psa. Čim stignete, pokažite veterinaru sumnjivu materiju i sve je na veterinaru da odradi. Veoma je bitno znati da je vreme odlučujući faktor u brzini spašavanja ljubimca. Prva dva sata su najbitnija.

Ako se desi da je otrovan, a vi niste sigurni koji je otrov u pitanju, ni u vreme tačno kad je otrovan, u većini slučajeva veterinari preporučuju slanu vodu radi izazivanja povraćanja, čime bi se sadržaj želuca u kom se nalazi otrov izbacio. To je bitno za prva dva sata jer ukoliko prođe taj period, dolazi do apsorpcije otrova. Istovremeno se ubacuje i aktivni ugalj kroz usta radi apsorpcije otrova. Potom se odmah vodi kod veterinara i prepušta se stručnoj brizi. U celoj ovoj situaciji, mora se obratiti pažnja na ponašanje psa, na salivaciju (balavljenje), stolicu, povraćanje, hodanje, ponašanje i slično, da bi se veterinar adekvatno informisao o simptomima i upotrebio pravilnu terapiju, jer terapija zavisi od vrste otrova.

Na kraju, pošto u našoj zemlji ne postoji adekvatna zaštita od trovača i vrlo je teško otkriti identitet, jedino što može da se uradi jeste da se pravovremeno svim mogućim sredstvima informiše okolina o postojanju opasnosti.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekstMEJN KUN
Sledeći tekstRUSKA PLAVA MAČKA

1 KOMENTAR

  1. Dobar dan
    Imam jazavicara star 5 meseci po prvi put mu se danas desilo da mu je izlazila kao bela pena iz usta to je trajalo nekoliko minuta inace jede sve sto mu dodje pred nosem… Dali postoji razlog za brigu? Hvala Vam na odgovoru. Pozz

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari