MEJN KUN

  • Naziv rase:  MEJN KUN
  • Poreklo: USA
  • Veličina: Velika mačka
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina
Mejn Kun (Maine Coone) simbol je američke države Maine, naziva se još i Kun mačka, Mejn mačka ili plašljivi đžin. Jedna je od najvećih predstavnika mačaka, sa impozantnom veličinom i neverovatnim oblikom.  Izuzetne inteligencije i specifičnog karaktera koji ga izrazito odvaja od druge rase mačaka, postigao je veliku popularnost i rado je vidjen u porodicama sa decom, gde mogu da igraju ulogu dadilje, i sa kojom neguju veliko prijateljstvo kroz igru. Vrlo lako sklapaju prijateljstva sa drugim mačkama i psima.

POREKLO

Poreklo nežnog đžina je maglovito, mada je poznat preko 200 godina. Postoji pretpostavka da je nastao od norveškog šumskog mačka. Imamo dve legende, prema prvoj legendi rasa je nastala u državi Maine, gde je  nastao ukrštanjem domaće mačke koju su doneli evropski kolonisti i rakuna, a druga legenda je nastala prilikom bekstva francuske kraljice Marije Antoanete sa šest mačaka rase turski argon. Kraljica nije uspela da pobegne, ali mačke su se dokopale američkog kontinenta i ukrštanjem sa američkim risovima su nastali mačke rase mejn kun. Naravno, to su legende…

IZGLED

Nežni đžinovi mejn kun su jedni od najvećih predstavnika rase mačaka, sa dužinom od nosa do repne kosti 1,2 m (mačak Stiv je sa tom dužinom ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži mačak na svetu). Krupnih su kostiju i razvijenih mišića, mogu da dostignu težinu od 6 do 8 kg kod mužjaka, dok su ženke sitnije, od 4 do 7 kg. Raste do 5. godine i tada postiže svoju punu veličinu.
mejn-kun-mačka1
Krzno je gusto i dugačko, ubraja se u mačke sa srednjom dužinom dlake. Dlaka je svilenkasta i otporna na vodu, a poddlaka joj omogućava da podnosi dobro niske temperature. Šape su joj takođe pokrivena dlakama između prstiju, što joj omogućava da se lako kreće po snegu. Krzno je manje dužine po ramenu, dok je na vratu, stomaku i repu duže. Oči su veoma krupne, skoro okrugle, zašiljene uši pokrivene dužim dlakama, a rep bogat kao perjanica.. sve to daje mejn kunu veličanstven izgled. Na čelu se pojavljuje karakteristična šara u obliku slova M. Imamo ih u raznim bojama, ali se priznaju bele, crne, plave, crvene,  zlatne, srebrne.

NARAV

Mejn kun ima jako dobru narav i lako se prilagođava različitim naravima vlasnika.  Iako voli da mu se posveti pažnja, biće sretan i samo da vas posmatra da radite. Odličan je lovac, dlake u ušima služe kao detektor pokreta. Obično ne sede u krilima vlasnika, ali vole da su u blizini. Veoma je pametan i lako se može naučiti raznim trikovima. Lepo se slaže sa drugim mačkama i psima, a što je najlepše, sa decom se izvanredno slažu. Plemenit je, donekle je nepoverljiv prema nepoznatim ljudima, a u svojoj naravi poseduje i neku vrstu dečije naivnosti. Nisu glasni, ali mogu da budu velike pričalice na razne načine, kroz ponašanje. Veoma se retko naljute i vole da učestvuju u svim aktivnostima u kući. Ne ljute se ako ostanu sami u kući, ali umeju da iskažu veliku radost zbog dolaska vlasnika. Iz toga razloga se kaže da su to mačke sa dušom psa ili da su psi u telu mačke.

ZDRAVLJE I NEGA

mejn-kun-mačka2

Od bolesti se javljaju nasledne kao što su: oboljenja srca i bubrega, zatim bolesti kičme i kukova. Zato je važno proveriti pre uzimanja stanje legla.
Dlaka iako je gusta i duga, ne zahteva preveliku negu, četka se dva puta nedeljno.

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 3
* Nivo razigranosti: 4
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4
* Odnos prema deci: 4
* Potrebno održavanje: 4
* Nezavisnost: 4

Izvor: Wikipedia, Super ljubimac

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari