NaslovnaMAČKERUSKA PLAVA MAČKA

RUSKA PLAVA MAČKA

  • Naziv rase: RUSKA PLAVA MAČKA
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Srednja
  • Prosečan životni vek: 15 – 20 godina

Zbog svoje tihe i divne naravi, kao i izuzetne lepote, ruska plava mačka je bila veoma popularna na dvorovima ruskih careva, a poznato je da je bila i omiljeni ljubimac engleske kraljice Viktorije. Zovu je kraljevskom mačkom. Legenda kaže da unosi u kuću mir, spokoj i da je lekovita. Naročito se preporučuje osobama sa posebnim potrebama kao kućni ljubimac.

POREKLO

Kao što ima kaže, poreklo vodi iz Rusije, tačnije iz ruske luke Arhangelsk, pa se nazivala i arhangelska plava mačka. Zbog posebne građe krzna, koje je pored lepote još i otporna na vodu, bila je često na meti lovaca.  Svojim upadljivim izgledom privukla je pažnju engleskih mornara koji su je dovezli brodom na englesko tlo 1860. godine. Vrlo brzo je stekla veliku popularnost, ali se situacija promenila tokom Drugog svetskog rata kada su skoro nestale. Radila su se ukrštanja sa sijamskim mačkama pri čemu je došlo do promene u izgledu, boji i dužini krzna kao i boji očiju. Međutim, uporni odgajivači su uspeli da vrate 1965. godine prvobitan izgled ruske plave mačke.

IZGLED

Ruska plava mačka ima atletsku građu srednje veličine i male je težine, te je nazivaju dobermanom u svetu mačaka. Ima malu glavu klinastog oblika, izražene obraze te se stiče utisak da se stalno smeje. Uši su joj malo veće, oči imaju karakterističnu smaragdnu boju. Noge su joj prilično visoke i srazmerne, šape malo uže a rep je dosta dug i na njemu se mogu pojaviti pruge. Težina se kreće izmđu 3 i 6 kg.

ruska-plava-mačka

Krzno je sastavljeno iz dva sloja, što je logično obzirom da potiče iz hladnih delova Rusije. Dlaka je kratka, pri dnu tamnije boje, a pri vrhu je svetlija, pa se presijava na tamnoj podlozi, zbog čega ima specifičnu nijansu. Zanimljivo je da genetski imaju recesivan gen koji utiču na razblaživanje crnog pigmenta pri čemu se dobija sivkasto plava boja krzna.

NARAV

Ruska plava mačka je izuzetno inteligentna mačka, koja je veoma vezana za vlasnika. Njeno mesto je samo mesto uz vlasnika, često ćete je noću naći ispod nogu vlasnika ili u krevetu, ako joj dozvolite. Šta god da radite po kući, graciozno će vas pratiti. Potrebna im je svakodnevna porcija ljubavi i maženja, Lako nauče sve trikove, dovoljno je da pokažete jednom ili dvaput. Veoma su tihe i nežne. Sa decom i životinjama se lepo slažu i vole se igrati. Prema strancima je nepoverljiva i stidljiva, ali kad stekne poverenje, opusti se.

Ako je u ranom uzrastu naučite na povodac, može da ide sa vama u šetnje. Veoma je umiljata i tiha, ne voli buku i ukoliko dođe do vikanja i svađe, biće tužna.

ZDRAVLJE I NEGA

ruska-plava-mačka

Veoma je zdrava, za nju nasledne bolesti ne postoje. Postoje primerci koji su doživeli i do 25 godina starosti. Inače žive od 15 do 20 godina. Jedino treba voditi računa o gojenju, jer ova mačka stalno ima apetit.

Za rusku plavu mačku se može reći da se skoro ne linja, te se preporučuje ljudima skloni alergijama. Dovoljnoj je za svaki slučaj iščetkati jednom nedeljno.

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 3
* Nivo razigranosti: 3
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3
* Odnos prema deci: 3
* Nezavisnost: 4
* Potrebno održavanje: 2

Izvor: petmagazine, lapetit, kucniljubimac

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari