NaslovnaINFOKOJA VRSTA HRANE ZA PSE ODGOVARA MOM LJUBIMCU?

KOJA VRSTA HRANE ZA PSE ODGOVARA MOM LJUBIMCU?

VRSTA HRANE ZA PSE – Svaki vlasnik pasa želi da njegov ljubimac bude što duže zdrav i srećan, a zdrava i izbalansirana ishrana je upravo jedan od preduslova za njihov dug i srećan život. Nepravilna ishrana može dovesti do mnogih zdravstvenih problema poput gojaznosti, problemima sa digestivnim traktom, kostima i drugim unutrašnjim organima.

Zbog svega toga je potrebno povesti računa o ishrani psa pre svega tako što ćete da ustanovite potrebe vašeg psa u odnosu na njegovu starost, veličinu kao i opšte zdravstveno stanje u čemu vam može pomoći veterinar. Takođe, vrlo je bitno voditi računa o kvalitetu hrane jer se na taj način ljubimcu osigurava zdraviji život.

Domaća hrana prednosti i mane

Pre svega, bitno je naglasiti da domaća hrana nije ostatak od porodičnog ručka već specijalno pripremljena zdrava hrana namenjena upravo vašem ljubimcu od sveže kupljenih namirnica. Prema mišljenju mnogih odgajivača i vlasnika, ovaj način ishrane je najzdraviji po ljubimca, ali treba znati da ovakav način ishrane mnogo komplikovaniji i teži za vlasnika jer zahteva veliku količinu posvećenosti i vremena.

Psima su neophodni masti, proteini, ugljeni hidrati, minerali i vitamini i oni moraju biti uravnoteženo zastupljeni u hrani koju im dajete. Količina potrebnih sastojaka zavisi od veličine, uzrasta i zdravstvenog stanja psa. U slučaju da u ručno spremljenoj hrani nema adekvatne količine vitamina i minerala potrebno je dodavati vitaminsko-mineralnu dopunu ishrani vašeg ljubimca.

Nekoliko bitnih stavki koje bi trebalo uzeti u obzir:

  • priprema hrane zahteva vreme kao i znanje o nutrinitivnim potrebama pasa
  • priprema domaće hrane je često skuplja od industrijske hrane
  • neophodno je dodavati vitaminske dodatke kako bi svi hranljivi sastojci bili pravilno uravnoteženi
  • ukoliko se opredelite da sami pripremate hranu za svog psa morate biti u toku sa najnovijim standardima i stručnim informacijama o pravilnoj ishrani pasa
  • ukoliko je domaća hrana nepravilno izbalansirana, ona može biti lošiji izbor za vašeg ljubimca u odnosu na industrijsku hranu
  • domaća hrana je kvarljivija od industrijske pa morate biti vrlo pažljivi prilikom kupovine, pripreme ali i skladištenju namirnica
  • kada se ljubimac navikne na domaću hranu, vrlo je teško ako ne i nemoguće navići ga na industrijsku hranu

Industrijska hrana prednosti i mane

Najveća prednost industrijske hrane je to što se može nabaviti u pet šopovima i veterinarskim stanicama što dosta olakšava vlasniku ishranu njegovog ljubimca. Takođe, industrijska hrana je kompletna i pravilno izbalansirana jer se pri proizvodnji hrane vodi računa o imunom sistemu psa, koži, varenju, krznu, kostima itd.

Ukoliko se opredelite za ishranu industrijskom hranom bitno je naglasiti da je potrebno koristiti poznate i proverene proizvođače hrane za pse. Takođe, preporuka je da se koristi premium hrana za pse. Kada je industrijska hrana u pitanju postoji osnovna podela na ekonomičnu hranu i na premium hranu, a razlika je u kvalitetu sastojaka koji se koriste. Premium hrana se bazira na mesu i ribi, a ekonomična hrana je jeftinija jer sadrži jeftinije sastojke slabijeg kvaliteta i manjih hranljivih vrednosti. Ekonomična hrana se uglavnom bazira na soji, pirinču, kukuruzu kao i otpacima iz klanične industrije dok se premium hrana bazira na mesu i ribi i sadrži kvalitetnije hranljive sastojke.

Dodatno bi trebalo još napomenuti, da je u slučaju menjanja hrane vašeg psa to potrebno činiti postepeno. To je proces koji bi okvirno trebalo da traje između 7 i 10 dana uz korišćenje hrane i starog i novog proizvođača kako bi se izbegli mogući problemi sa sistemom za varenje. I za kraj, imajte uvek u vidu da najbolja i najkvalitetnija hrana ne može poboljšati zdravlje i opšte dobro stanje vašeg psa ukoliko mu uz nju ne obezbedite dovoljno fizičke aktivnosti, nege i ljubavi.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari