NaslovnaINFOPARADENTOZA KOD PASA

PARADENTOZA KOD PASA

PARADENTOZA KOD PASA – Paradontalna bolest ili paradentoza je kod naših ljubimaca česta bolest. Kao i kod ljudi  paradentoza može izazvati infekciju u ustima koja dalje može dovesti do ispadanja zuba. Takođe, to dalje može imati veoma loše posledice na opšte zdravlje i druge organe kod psa poput srca i bubrega.

Kada se pas hrani, sitni ostaci hrane ostaju na njegovim zubima. Te sitne čestice zajedno sa bakterijama koje se nalaze u ustima psa mogu stvoriti meki zubni plak, a ukoliko se on ne očisti, veoma brzo dolazi do stvrdnjavanja i nastajanja kamenca. Ukoliko se to dogodi veoma lako može nastati krvarenje i upala desni, odnosno gingivitis ili u još gorem slučaju paradentoza koja može uzrokovati infekciju kao i ispadanje zuba.

Kako prepoznati simptome paradentoze?

Ukoliko primetite kod svog psa crvene, otečene ili krvave desni, loš zadah i balavljenje to su najčešći pokazatelji paradentoze. Takođe, vaš mezimac će pokazivati znakove bola u ustima, na primer odbijanje hrane ili pravljenje neobičnih zvukova prilikom hranjenja. Ukoliko primetite bilo šta od navedenog, obavezno odvedite svog psa kod vašeg veterinara.

za rase pasa

Kako se leči i kako sprečiti pojavu paradentoze?

Veterinar će nakon detaljnog pregleda vašeg psa u većini slučajeva uraditi rendgen zuba kako bi se ustanovilo da li je bolest zahvatila golim okom nevidljive delove zuba i desni vašeg mezimca. Nakon potvrde dijagnoze, bolest se leči dubinskim čišćenjem zuba koje se radi pod anestezijom. Može doći i do vađenja pojedinih zuba vašeg psa u slučaju da su previše oštećeni.

Kako bi ste sprečili pojavu paradentoze neophodno je redovno održavanje čistoće zuba vašeg psa. Dnevno čišćenje je ključno za sprečavanje ove bolesti, ili čišćenje minimum 3 puta nedeljno. Takođe, bitno je napomenuti da je neophodno koristiti pastu za zube namenjenu psima, nikako onu namenjenu ljudskoj upotrebi.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari