BULDOG

  • Naziv rase: Buldog
  • Originalni naziv rase: BULLDOG
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 5
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

Buldog je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu, godinama među prvih 5 najpopularnijih prema podacima AKC. Odličan kućni ljubimac, veoma privržen svojoj porodici i posebno deci sa kojom će podjednako uživati kako u igri tako i u izležavanju na kauču. Prirodno dobar karakter i dobroćudan izgled je ono što mnoge ljude privlači da upravo ovog psa odaberu kao vernog psećeg drugara.

POREKLO

Buldog spada među starije rase pasa, prvi put se u pisanom obliku spominje 1500. godine. Buldog je tada bio agresivniji pas, dosta dužih nogu i većeg rasta i jače vilice. Rasa se koristila na veoma surov način u borbi sa bikovima. Ljudi tog vremena su puštali nekoliko primeraka ove rase u arenu sa bikom, kako bi psi izujedali bika i na taj način ga savladali. Ova praksa je trajala do 1835. godine kada je ukinuta Zakonom o životinjama. Rasa je u jednom trenutku izgubila na popularnosti, ali je grupa odgajivača uspela da ih spasi od zaborava. Ukrštali su ih sa mopsom sa ciljem da stvore manje agresivnog i mirnijeg psa kakvog ga danas znamo. Engleski Buldog klub je standard rase postavio 1878. godine u Londonu. U današnje vreme važi za jednu od najpopularnijih rasa i veoma je čest kućni ljubimac u celom svetu, a pogotovo u SAD i Velikoj Britaniji.

IZGLED

buldog-pas-rase

Buldog spada u pse srednje veličine veoma specifičnog izgleda. Nizak rastom, kratkih nogu, mišićav, velike glave i izraženog grudnog koša. Imaju uši zabačene unazad, tamne oči koje se nalaze nisko postavljene na licu. Imaju širok nabijen nos i opuštene usne. Celo telo im je prekriveno naborima zbog viška kože koji je karakterističan za ovu rasu. Dlaka je jednobojna i kratka, najčešće se javlja u tamno naranžastoj ili prošaranoj beloj sa naranžastim, ali su zvanično priznate i čisto bela, tigrasta i smeđa boja. Ovaj pas je poprilično nabijen i dosta težak uzimajući u obzir njegovu veličinu. Prosečna visina mužjaka ove rase se kreće od 31 do 40 cm, a prosečna visina ženki od 31 do 38 cm. Prosečna težina mužjaka je između 23 i 25 kg, dok su ženke u proseku teške 23 kg.

NARAV

buldog-pas-rase

Buldog je za razliku od svojih predaka prirodno dobre i mirne naravi. On je prijateljski nastrojen, izuzetno veran svom vlasniku toliko da neće nikada imati želju da odšeta daleko od svog vlasnika. Odličan je kućni ljubimac za porodice sa decom ili porodicama koje poseduju druge ljubimce jer retko pokazuje agresivnost. Mogu biti svojeglavi, što će ispoljavati ljubomornim čuvanjem svoje omiljene fotelje ili igračke. Potrebna mu je velika količina ljubavi i pažnje, ali i doslednost u dresuri i socijalizaciji. Ovaj pas nije dobar izbor za aktivne ljude koji se bave sportom, jer je u duši veliki lenjivac koji će najviše uživati u izležavanju na kauču.

ZDRAVLJE I NEGA

Buldozi nisu preterano aktivna rasa, zahtevaju minimalnu fizičku aktivnost. Preporuka je da im se obezbedi više kraćih šetnji tokom dana kako bi održavali kondiciju jer su skloni gojenju. Dlaka je laka za održavanje, dovoljno joj je četkanje jednom dnevno. Ono na šta je posebno potrebno obratiti pažnju je svakodnevno čišćenje i održavanje nabora na koži kako bi se izbegle infekcije i alergije. Ova rasa može imati dosta zdravstvenih problema. Mogu se javiti problemi sa disanjem zbog kratke njuške, takođe imaju loš vid i zbog nabora na koži mogu su skloni infekcijama kože. Takođe, loše podnose visoke temperature i mogu biti skloni displaziji kukova i kolena.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari