NaslovnaINFOŠTA JE PAT (PET ASSISTED THERAPY)?

ŠTA JE PAT (PET ASSISTED THERAPY)?

PAT (PET ASSISTED THERAPY) je terapija uz pomoć životinja, koja je poslednjih nekoliko decenija u svetu u ekspanziji, naročito u zapadnim zemljama. Životinje su deo sveta u kome živimo, mogu nam biti prijatelji, naročito deci i mogu nam pomoći u lečenju dece. Pokazuje izvanredne rezultate kao pomoćni vid terapije u lečenju dece sa neurorazvojnim i emocionalnim poremećajima, kao i poremećajima  u ponašanju.

pas-ljubimac-pomoć2

Još od davnih vremena je poznata veza između čoveka i životinje. Najraniji podaci o uključivanju životinje u terapijski program postoje u Belgiji, još u srednjem veku. Kasnija istraživanja u oblasti fiziologije su  i te koliko su potencirali značaj životinje u procesu  ponovnog povezivanja sa prirodom.

U okviru PAT imamo više metoda: pet visitation (u kome životinja inicira kontakt, a pacijent određuje dalje ponašanje), animal assisted therapy (u kome životinja po posebnom kriterujumu postaje sastavni deo terapije), hipoterapija (terapija jahanjem konja, postoji kod nas u Beogradu na Hipodromu ,,Potkovica” i Aranđelovcu)….

Kako životinje pomažu u lečenju dece sa različitim psihijatrijskim bolestima?

  • Kod dece sa autizmom, naročito u kontaktu sa psima, pomaže im u fokusiranju na određene radnje i komunikaciju sa ljudima. Hipoterapija je pokazala odlične rezultate, a terapija sa delfinima je još u fazi ispitivanja…
  • Deca koja su žrtve zlostavljanja, daleko se bolje oporavljaju od trauma i uz pomoć terapije sa životinjama se smanjuju simptomi.
  • U lečenju depresije, u vidu produženog bolovanja nakon gubitka bliskih ljudi, životinje mogu takođe pomoći tako što pružaju mir i sigurnost, snižavaju anksioznost i olakšavaju razgovore o traumi.
  • Kod dece sa cerebralnom paralizom, terapija sa konjima, jahanje konja (hipoterapija), znatno poboljšava simetriju mišićne aktivnosti..
  • Takođe, odnos dece prema kućnim ljubimcima nam može mnogo reći o njihovom psihološkom razvoju npr. zlostavljanje kućnih ljubimaca može ukazati na nasilje koje trpe u porodici , kao i na loše odnose u porodici, što može ukazati na rane znake agresije u ponašanju.

Pored toga što su nam ,,terapeuti”, životinje su nam i veza sa prirodom koju često zanemarujemo.

Izvor: www.psihocentrala.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari