NaslovnaINFOTRETIRATI LJUBIMCE KAO DECU PRILIKOM RAZVODA - DA ILI NE?

TRETIRATI LJUBIMCE KAO DECU PRILIKOM RAZVODA – DA ILI NE?

Novi zakon u Kaliforniji donosi promene za vlansike ljubimaca koji se razvode, jer će se ubuduće ljubimci posmatrati kao deca, odnosno donosiće se odluke o starateljstvu.

Prema ovom zakonu, sudija će imati pravo da odluči kome će dodeliti ljubimca, a uzimaće se u obzir faktori poput toga ko ih čuva, hrani, vodi kod veterinara, šeta i slično.

Da li znate koji propisi važe u Srbiji?

U Srbiji, kao i u većini zemalja sveta, ljubimci se smatraju pokretnim stvarima, odnosno imaju status imovine. Podela ljubimaca tokom razvoda nije regulisana Porodičnim zakonom, već se primenjuju pravila imovinskog prava i postojanje  prava na svojinu nad ljubimcem zavisi od toga da li je ljubimac nabavljen pre braka ili tokom braka.

Ako je ljubimac nabavljen pre zaključenja braka smatra se kao posebna imovina supružnika i nije predmet podele pri brakorazvodnoj parnici. U suprotnom, odnosno ako je stečen tokom braak, onda može biti posebna ili zajednička svojina supružnika, u zavisnosti od toga da li je nabavljen uz nadoknadu ili ne. Posebna imovina je u slučajevima kada je supružnik stekao ljubimca tokom braka, ali bez naknade (recimo poklon).

U sudskoj praksi, najčešće se izbegava preseljenje ljubimaca, a uvek je najbolje da se supružnici sami dogovore. Ukoliko ne postoji dogovor, onda sudija odlučuje, ali odlučuje kao da se radi o imovini.

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari