NaslovnaRase pasaZLATNI RETRIVER

ZLATNI RETRIVER

  • Naziv rase: Zlatni retriver
  • Originalni naziv rase: Golden Retriever
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 3
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8, Retriveri, Cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Engleska, Škotska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Zlatni retriver je godinama unazad jedna od najpopularnijih rasa pasa u svetu, a i kod nas. Veoma su verni, pitomi i odlični sa decom. Prepoznatljivi pre svega po svojoj predivnoj zlatnoj dlaci. Ovaj pas je inteligentan, lojalan i veoma društven. Ukoliko želite jednog umiljatog četvoronožnog člana porodice, onda je ovaj pas odličan izbor.

zlatni-retriver-tri-retrivera-pas-slatko
foto: Pixabay

 

POREKLO

Lord Twedmouth važi za prvog uzgajivača ove rase. On je bio vatreni lovac koji je imao za cilj da napravi psa sa izvanrednim njuhom, koji će biti uslužan svom ljudskom pratiocu kako bi mu pre svega pomogao prilikom lova. Ujedno je želeo i lojalnog i aktivnog psa. Njegovi zapisi o uzgoju pasa su iz perioda od 1835. do 1890. godine govore da je on nakon različitih pokušaja ukrstio zlatnog retrivera iz tog perioda sa vodenim španijelom i iz tog legla dobio četiri šteneta koji se smatraju prvim primercima ove rase. On je kasnije zadržavao i dalje pario samo žute primerke svojih pasa, a ostale je poklanjao.

Kinološki klub u Engleskoj je zvanično rasu priznao kao posebnu 1911. godine sa nazivom „retriver zlatni ili žuti“, tek kasnije 1920. godine rasa dobija današnji naziv zlatni retriver. Američki kinološki klub je rasu priznao 1932. godine i do danas je ova rasa jedna od najpopularnijih u Americi i u svetu.

pas-zlatni-retriver

IZGLED

Za zlatnog retrivera kažu da privlači izgledom, ali da osvaja temperamentom. Njegova dlaka može biti u nekoliko različitih nijansi žute odnosno zlatne. Spoljne krzno im je vodootporno sa debelom podlakom. Neki slojevi su ravni, a neki talasasti. Neki delovi dlake im „štrče“, pogotovo na grudima, butinama i repu. Takođe, ima izrazito umilan pogled zbog kojeg i jeste veoma privlačan deci i ljudima sa decom. Pravilnog je držanja, ima mišićave noge, širu lobanju i dugačak i dosta jak rep. Visina mužjaka se kreće od 56 do 61 cm, a ženki od 51 do 56cm. Težina kod mužjaka je od 30 do 34kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom od 25 do 32 kg.

NARAV

Druželjubiv i nežni retriver obožava decu i odlično se slaže sa njima. Naravno potrebno je povesti računa o tome da se baš mala deca ne ostave sama pored ovog psa jer bi mogao u igri slučajno da ih obori ili povredi. Dobro se slaže i sa drugim životinjama, ukoliko se od ranog doba navikne na njih, slagaće se odlično čak i sa mačkama. Ovo je pas koji pre svega uživa u ljudskom društvu, nije preporučivo držati ga samog u dvorištu jer bi mogao postati depresivan ili destruktivan. Ukoliko niste spremni da mu posvetite dosta ljubavi i pažnje onda je bolje potražiti nekog manje zahtevnog psa.

zlatni-retriver-rasa-dete
foto: Pixabay

Veoma je energičan, dobar je partner za lovce, planinare, obožava i vodu i plivanje, ali će isto tako uživati u tome da vam se uvali u krilo dok ste na kauču. Zbog svoje inteligencije nije preterano problematičan za dresuru, sa kojom se naravno mora početi u što ranijem periodu. Dresura ne bi smela biti gruba, jer je zapravo u prirodi retrivera da bude poslušan što najviše voli da pokazuje u igri donošenjem štapa, loptica i ostalih njemu interesantnih predmeta. Zbog svoje nežne i mirne naravi ne važi za dobrog čuvara, u većini slučajeva će i na potpune strance reagovati mahanjem repom.

Povezano: ZLATNI RETRIVERI – PSI KOJI OBOŽAVAJU PLIVANJE (VIDEO)

ZDRAVLJE I NEGA

Zlatni retriver je rasa koja je sklona određenim zdravstvenim problemima, tako da je preporuka da se minimum jednom godišnje vodi na sve preglede kako bi se testirali njegovi kukovi, oči, laktovi i srce. Podložni su i kožnim i autoimunim bolestima. Česte bolesti od kojih oboljevaju su koronarna arterijska bolest, displazija lakta, katarakta i entropija. Nešto ređe pate od alergija, kardiomiopatije i epilepsije. Takođe, potrebno je povesti o računa o njegovoj ishrani, jer su dosta proždrljivi  i skloni gojenju.

Kada je njegova predivna dlaka u pitanju bitno je napomenuti da se retriverima do godinu dana starosti dlaka menja svakodnevno. Tek kada napune punih godinu dana možemo reći da je njihova dlaka u potpunosti formirana. Kada odrastu neophodno ih je četkati minimum dva puta nedeljno, osim u sezoni linjanja odnosno u proleće kada je preporuka da se to čini svakodnevno. Takođe, njihovu dlaku je potrebno povremeno skraćivati, što možete uraditi sami ili ih odvesti kod profesionalca.

za rase pasa

Statistika


* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Veoma razigran
* Odnos prema drugim psima: Veoma prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Veoma prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Veoma prijateljski
* Lakoća treniranja: Srednji nivo
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija 

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ljubimci.org, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari