NaslovnaMAČKEHAVANA MAČKA

HAVANA MAČKA

  • Naziv rase: Havana mačka (Havana Brown)
  • Poreklo: Tajland
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 10-15 godina

HAVANA – Veoma inteligentna rasa, specifičnog i prelepog braon krzna po kojoj su i poznate. Za razliku od njene rođake sijamske mačke, važi za tihu rasu, prepoznatljivog „glasa“. Obožava ljude, važi za idealnog kućnog ljubimca.

POREKLO

Havana mačka se smatra da je nastala negde početkom 19. veka u Engleskoj. Prema nekim izvorima nastala je ukrštanjem sijamske mačke sa kratkodlakom crnom. Originalno potiču sa Tajlanda, odnosno teritorije drevnog Sijama. Ime Havana su dobile zbog svoje izrazito braon boje koje podseća na kvalitetnu cigaru 1970. godine. Smatraju se za veoma retku kao i jednu od najinteligentnijih rasa mačaka.

IZGLED

Spadaju u rasu srednje veličine. Težina im varira od 3,5kg do 5kg. Čvrstog i mišićavog su tela i dugih nogu. Dlaka im je sjajna i kratka, izrazito braon boje po kojoj su i poznate. Mačići mogu imati i bele delove. Imaju ovalne izrazito zelene oči i brkove u boji svog krzna što je veoma retka osobina.

NARAV

Nežna, ljubazna i verna svom vlasniku. Obožava da je okružena ljudima i zbog svoje inteligencije važi za pronicljivu rasu. Uvek traži pažnju svog vlasnika, obožava igranje i maženje. Vole da hvataju igračke i razne male objekte, za razliku od drugih mačaka vole da koriste više svoje šape za istraživanje stvari nego njušku. Važe za idealnog kućnog ljubimca.

ZDRAVLJE I NEGA

Spadaju u veoma zdrave i dugovečne rase, ali i kod njih je moguća pojava bolest urinarnog trakta kao i neke infekcije. Obavezno je povesti računa o tome da se kvalitetno hrane, iako spadaju u vitke mačke, zbog svoje umerene razigranosti mogu postati sklone gojaznosti. Ne linjaju se puno, njihova dlaka nije mnogo zahtevna, dovoljno je četkati ih jednom nedeljno. Takođe, poželjno je povremeno očistiti im uši i skratiti nokte na šapama.

Statistika
(od 1 do 5)

* Nivo energije: 3/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3/5
* Odnos prema deci: 3/5
* Potrebno održavanje: 1/5
* Nezavisnost: 2/5

Bonus video: 

Izvor: petfinder.com, mezimci.rs, petface.net

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari