NaslovnaINFOVODIČ ZA LETOVANJE SA PSOM

VODIČ ZA LETOVANJE SA PSOM

Veliki broj vlasnika pasa, naročito onih koji poseduju manje rase, voleo bi da na svako svoje putovanje povede i svog četvoronožnog mezimca. Naročito na more, gde je uživanje zagarantovano i ljudima i psima. Međutim, često se novopečenim vlasnicima pasa dogodi da baš pred letnji odmor saznaju da je prelazak psa preko granice poprilično velika avantura. 

Da biste otišli na letovanje sa svojim psom, potrebne su brojne analize koje ne samo što dugo traju, već i mnogo koštaju, a vlasnici se često susretnu i sa problemom nedostatka pet-friendly hotela i plaža na destinaciji na koju bi se zaputili. 

Zbog toga smo rešili da vam pomognemo i upoznamo vas sa svim neophodnim koracima kako biste relaksirano mogli da se otisnete na putovanje sa svojim psom, bilo da koristite avionski prevoz, autobus ili idete sopstvenim automobilom. 

Analize i zakonske procedure koje se moraju ispoštovati

Na prvom mestu potrebno je da pas bude trajno obeležen mikročipom i vakcinisan protiv virusa besnila. Prema pravilniku Uprave za veterinu, pas se čipuje kad kao štene pređe u ruke novog vlasnika, jer se do tada vodi pod brojem mikročipa majke. Vakcina protiv besnila se daje kad pas napuni tri meseca.

Jedan od najvažnijih testova koji mora da se obavi jeste titar test. U pitanju je analiza krvi psa koja se obavlja u Pasterovom zavodu u Novom Sadu. Ovim testom se utvrđuje količina antitela na virus besnila. Može se uraditi najranije mesec dana nakon vakcinacije, a uzorak krvi uzima isključivo veterinar. 

Rezultati testa se čekaju najduže 14 dana. Jedna kopija stiže vlasnicima, a druga veterinaru koji je uzorkovao krv. Ukoliko je test dobar (pas ima više od 0,5 antitela na virus besnila), s tim rezultatom odlazite u veterinarsku inspekciju, gde veterinarski inspektor to upisuje u pasoš psa i pečatira. Potrebno je da prođu tri meseca između stizanja rezultata i mogućeg odlaska psa u zemlje koje traže ovu analizu.

Takođe, prilikom odlaska u određene zemlje potrebno je i uverenje o zdravstvenom stanju ljubimca, koje izdaje vaš ili lokalni veterinar, a ono se uzima 48 sati pre samog polaska. 

U slučaju puta u zemlje koje traže titar test, i ovo uverenje će biti potrebno prilikom odlaska kod veterinarskog inspektora radi dobijanja veterinarskog sertifikata. Ono se izdaje u gradskoj veterinarskoj inspekciji.

Kako bi trebalo da izgleda samo putovanje

Ukoliko putujete automobilom savet je da ljubimca nikada ne bi trebalo da ostavljate zaključanog u parkiranom automobilu, čak ni kada je oblačno ili ako je parking u hladovini. Zatvoren auto se veoma brzo greje, u njemu lako postane zagušljivo i prevruće. Iako je spoljna temperatura tek nešto iznad 20 stepeni, unutrašnjost vozila za samo jedan čas može da se zagreje i do neverovatnih 45 stepeni. 

Dovoljno je da životinja u takvim uslovima provede samo petnaestak minuta da bi doživela toplotni udar, a u slučaju duže izloženosti moguća je čak i smrt. Transport životinja avionom predstavlja najveći problem za ljude koji ne žele da se odvajaju od svojih dragih ljubimaca, bilo da se sele negde daleko, idu na poduži godišnji odmor ili poslovni put.

Psi mogu putovati avionom samo ukoliko ispunjavaju ove uslove

  • da ne budu teži od 8 kilograma zajedno sa nosiljkom;
  • ljubimci moraju biti mirni i čisti, bez neprijatnog mirisa;
  • u istom kavezu, odnosno nosiljci mogu biti smeštene najviše dve životinje iz istog legla (dva psa, dve mačke), a naplata ostaje ista kao za jednog ljubimca;
  • ljubimci moraju imati neophodna dokumenta, uverenja o vakcinacijama i zdravstvene potvrde za ulazak i vožnju avionom, kao i za svaku tačku tranzita kroz koju se prolazi – što znači svaki avion svake aviokompanije, i za svaku državu u koju ulazi ili kroz koju prolazi.

Prvi ulazak psa u vodu – kako bi trebalo postupati?

Za pse je veoma važno da upoznaju teren, zato je važno da pas najpre istraži plažu. Upoznavanje s vodom započnite laganom igrom u plićaku, a nikako ne bi smelo da gurate psa na silu u vodu, već da ga pustite da sam istraži novu sredinu. Ako uživa, na plivanje ga stimulišite bacanjem loptice, grane ili igračke u vodu.

Za prvi ulazak u vodu važno je da izaberete mirno mesto, plićak, bez talasa. Izbegavajte kamenjare, stene i mesta obrasla travom ili prekrivena muljem. Uđite u vodu s vašim ljubimcem i potrudite se da sve izgleda kao igra.

Bilo bi dobro da vaš pas u vodu po prvi put uđe sa psom koji je dobar plivač. Iskustvo je pokazalo da su ljubimci u društvu drugih pasa spremniji na istraživanje. Ako pas uđe u vodu i zapliva, nagradite ga aplauzom, uzvikom ohrabrenja, maženjem ili poslasticom kada izađe iz vode. 

Takođe, dobro bi bilo da se i vi kupate zajedno s njim, ali ne bi trebalo da plivate daleko. Nikada ga ne ostavljajte samog u vodi, bez nadzora, jer se pas može uplašiti, a samim tim će se posle teže navići na vodu. 

pas-plaza-pesak-letovanje
foto: Pixabay

Kako zaštititi psa od sunca na letovanju?

Stručnjaci naglašavaju da je tokom vrelih letnjih dana veoma važna nege kože i dlake ljubimaca. Valjalo bi znati da redovnim četkanjem i uklanjanjem starih slojeva dlake pas se lakše hladi, odnosno samim tim bolje podnosi toplotu. 

Koža vašeg psa jednako je osetljiva na štetne UVA i UVB zrake kao i vaša, a naročito su na udaru uši i nos vašeg ljubimca. Kratkodlaki psi mogu da izgore na suncu, kao i kuce koje imaju svetle noseve i uši. Solarni dermatitis odnosno upala kože je najčešća bolest od koje ljubimci obolevaju zbog izlaganja suncu. Pored dermatitisa, moguća je i pojava kožnih tumora.

Posavetujte se s veterinarom o kremi sa zaštitnim faktorom koja bi vašeg psa mogla da zaptiti na plaži. Imajte na umu da vreli beton može uzrokovati opekotine na šapama, pa bi trebalo izbegavati šetnju tokom najtoplijeg dela dana, od 10 časova ujutro do 16 sati po podne. 

Pobrinite se da pas uvek ima mesto u hladu. Ako nema prirodne hladovine, napravite je pomoću suncobrana, a pas uvek mora nadohvat njuške imati dovoljno sveže vode za piće.

Putovanje sa psom zaista može biti veoma zabavna aktivnost, a vlasnicima posebno znači ta činjenica s obzirom na to da tokom letovanja ne moraju ostavljati svog psa na čuvanje drugim ljudima i brinuti zbog njega dok su odsutni. Sada kada znate šta je sve potrebno da uradite kako bi vaše letovanje sa psom proteklo kako treba, neka već ovo leto bude prilika da se otisnete sa ljubimcem na put! 

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari