NEBELUNG

  • Naziv rase: Nebelung
  • Poreklo: Amerika
  • Veličina: Srednje velika
  • Prosečan životni vek: 15-20 godina

Nebelung je mačka raskošnog sivog krzna i smaragdnih očiju, izgledom veoma podseća na svoju „rođaku“ rusku plavu mačku. Nazivaju je još i „stvorenje magle“ zbog njene svetlucave dlake koja prividno pluta oko ove predivne mace. Dugovečna, veoma inteligenta rasa koja nikada ne pokazuje destruktivno ponašanje. Uvek željna pažnje i igre, odlično se slaže sa decom i bez problema se može držati u stanu.

POREKLO

Nebelung je novija rasa mačaka, nastala je sredinom 80-tih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Za prve primerke ove rase važe 2 mace Zigfrid i Bruhilda, koji su dobili imena po starom epu Pesma o Nibelunzima. Samo ime Nibelung potiče od nemačke reči „nebel“, što znači izmaglica odnosno magla. Za ovu rasu danas važe isti standardi kao za rusku plavu mačku, osim naravno dužine dlake koja je kod Nebelung maca dosta duža i izraženija.

IZGLED

Veoma elegantnog izgleda, pre svega zbog svog predivnog plavog (sivog) krzna koji je njihova glavna odlika. Krzno je veoma gusto i dvoslojno sa vrhovima koji vuku na srebrnkasto. Rep im je veoma izražen i vazdušast, nose ga uspravno dok hodaju. Oči su im izrazito zelene boje, ova rasa ima skoro hipnotišući pogled. Kod tek rođenih maca ove rase, boja očiju nije toliko izražajna, potrebno je oko 2 godine da se u potpunosti razvije. Telo im je dosta dugo, spadaju u srednju veličinu mačaka, dugog vrata i nogu. Zbog svog izraženog gustog krzna i elegantnog držanja ostavljaju utisak ponosne i graciozne mace.

za rase pasa

NARAV

Velike su maze, izrazito nežnog karaktera. Najčešće se vezuju za samo jednu osobu koju će bezuslovno voleti i pokazivati joj pažnju. Imaju strpljenja sa decom i aktivne su čak i u poznom dobu. Obožavaju da prate svog vlasnika u stopu i da se skoro neprekidno igraju različitim igračkama. Toliko vole da su okružene svojom ljudskom porodicom, da za ovu rasu mace ponekad kažu da se ponaša skoro kao pas. Nije preporučljivo ostavljati ih ih same tokom dužih perioda, inače bi mogle postati povučene i depresivne. Stalno traže pažnju i maženje od svog ljudskog saputnika, pa iz tog razloga ova rasa nije preporučljiva za osobe koji nemaju dovoljno vremena da ovoj rasi posvete dovoljnu količinu pažnje i ljubavi.

ZDRAVLJE I NEGA

Ne postoje informacije o naslednim oboljenjima niti zdravstvenim problemima, tako da je ovo generalno veoma zdrava rasa koja može živeti dosta dugo. Imaju ogroman apetit kada je hrana u pitanju, pa nije pametno ostavljati im činiju sa hranom uvek punu, kako ne bi postale gojazne. Njihova predivna duga dlaka zahteva četkanje dva puta nedeljno.

Statistika

(od 1 do 5)

* Nivo energije: 4/8
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 3/5
* Potrebno održavanje: 3/5
* Nezavisnost: 2/5

Izvor: petfinder.com, lepetit.rs, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE MAČAKA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari