RAGDOL

  • Naziv rase: RAGDOL
  • Poreklo: USA
  • Veličina: Velika
  • Prosečan životni vek: 15 – 25 godina

Ragdol  je nastala od engleske reči  ,,ragdoll”, što u prevodu znači ,,krpena lutka”. Poseduje posebnu osobinu, da kad je uzimate u ruke, potpuno se opuste i omlitave poput lutke napravljene od tkanine. Izuzetno su mirne, poslušne i imaju ogromno poverenje u svog vlasnika i iz tog razloga su tako opuštene u naručju. Jedna su od najpopularnijih mačaka među kućnim ljubimcima.

POREKLO

Nastala je 60-ih godina prošlog veka, u Kaliforniji , od strane En Bejker. Ne zna se tačno koja je rasa umešana u stvaranje rase ragdol, ali se smatra da su to birmanska, persijska i burmanska rasa. Ponašanje krpene lutke nastala je kao posledica genetske mutacije koja se prenela na potomstvo. Rasa ragdol je brzo dostigla veliku popularnost.

IZGLED

mačka-ragdol

Ubraja se u velike mačke, jake i mišićave građe. Zadnje noge su nešto duže od prednjih. Šape su velike, okrugle i pokrivene krznom. Uši blago zaobljene i postavljene unapred. Glava je srednje veličine, oblih obraza i zaobljene njuške. Oči su velike i okrugle, plave boje.  Rep im je dugačak. Težina se kreće od 5 do 7 kg kod ženki, a kod mužjaka može da ide i do 9 kg.

Dlake su srednje dužine, a krzno je gusto, svilenkasto i mekano, te podseća na zečije krzno. Osnovna osobina rase ragdol je dvobojna ,,pointed” dlaka, što znači da imaju tamnije i svetlije nijanse pravilno raspoređene po telu. Imaju specifičnu masku na licu, Postoje tri varijante: biciolor, pointed i mitted , i sve one poseduju tačno određene tamnije nijanse.

NARAV

mačka-ragdol

Ragdol ima bezgranično poverenje u svog vlasnika, blaga je,  nežna  i elegantna, uživa u naručju, maženju i četkanju. Ima ponašanje psa, voli da dočeka vlasnika i da ide za njim iz prostorije u prostoriju.  Tihim mjaukanjem reći će da je gladan ili želi da se igra. Voli da je u visini ljudi i najčešće je na fotelji ili krevetu. Obožava igru i radoznala je. Prilikom igranja, skoro nikad neće pokazivati kandže. Lako se nauči trikovima, jer voli nagrađivanje. Lepo se slaže sa drugim mačkama i psima.

ZDRAVLJE I NEGA

Što se tiče zdravlja, javljaju se nasledne bolesti: srčano oboljenje, kamen u bešici  i skloni su virusu mačijeg peritonitisa.  Po rođenju su potpuno beli, a kasnije se javljaju tipične pointed šare. Punu zrelost dobiju sa 4 godine.

Ragdol ne poseduje poddlaku te joj nije potrebna posebna nega, dovoljno je da imaju povremeno kupanje i jednom nedeljno četkanje.

STATISTIKA
(od 1 do 5)

* Nivo energije: 2/5
* Nivo razigranosti: 3/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Nezavisnost: 2/5
* Potrebno održavanje: 4/5

Bonus video: 

Izvor: www.superljubimac.rs

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari