NaslovnaINFOBOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - MAČJA GROZNICA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – MAČJA GROZNICA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Mačja groznica

Mačja groznica spada u bolesti koje se mogu preneti na ljude. Prenosi se direktnim kontaktom, najčešće preko ujeda, ogrebotina ili preko pljuvačke ukoliko dođe u kontakt sa otvorenom ranom čoveka. Ova bolest se još naziva i bolest mačije ogrebotine ili bartoneloza po bakteriji koja se zove Bartonella. Specifično je da mačka može biti nosilac ove bakterije, a da ne oboli, već da bude samo prenosilac.

Dakle u pitanju je bakterijska infekcija koja se brzo i lako širi jer je dovoljna i veoma mala ranica na koži  čoveka koja može dovesti do infekcije. Prvi simptomi su crvenilo i oticanje inficiranog dela kože, a mogući prateći efekti su groznica, opšta slabost organizma i glavobolja. Ukoliko prepoznate  simptome koje izaziva mačja groznica obavezno se obratite lekaru za pomoć.

Preventiva

Sve manje ogrebotine operite sapunom i vodom, a ukoliko je došlo do probijanja kože pratite situaciju i pri prvim simptomima posetite lekara.

Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite, nakon čega je potrebno detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari