NaslovnaINFOBOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - ŠUGA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – ŠUGA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Šuga

Šuga je poznata i rasprostranjena parazitska bolest i kod mačaka i kod pasa i kod ljudi. Izazivaju je šugarci koji se ugnjezde u gornjem sloju kože i to iz sledeća tri roda Notoedres, Sarcoptes i Otodectes. Kod mačaka je upravo Notoedres cati najčešći oblik šugarca, dok kod pasa preovladava Sarcoptes scabiei. Tačno je da određena vrsta šugarca „preferira“ odrđenu vrstu ali to nije isključivo pravilo pa tako šugarac psa može da ze prenese i na mačke i na ljude. Ovaj parazit ima relativno kratak životni ciklus od dve do tri nedelje, međutim u tom periodu dođe do parenja mužjaka i ženki koje polažu jaja u površinskim slojevima kože. Ženka bukvalno buši rupe, odnosno kanale u koje polaže jajašca koja se pretvaraju u larve pa nimfe i  na kraju odrasle jedinke. Šuga se prenosi direktnim dodirom ili preko opreme i postelje. Šugarac može da preživi van domaćina u okruženju ljubimca i od 72 sata pa čak i do 20 dana.  Bolest se strahovito brzo širi u kolektivnim smeštajima i u domaćinstvima sa više jedinki.

Kako primetiti da je mačka dobila šugu?

Šuga se česo prvo pojavljuje oko ušiju jer ovaj parazit voli delove tela sa manje dlake. Dakle, prvi simptomi su vidljivi od vrha ušiju pa naniže čitavo uvo, njuška i predeo oko očiju. Sledeća faza bolesti se manifestuje na vratu i donjim ekstremitetima kao i u predelu stomaka. Intezivan svrab prati šugu pa je konstantno češanje često i uzrok dodatnog oštećenja kože i koje može prouzrokovati dodatne infekcije i oticanje limfnih čvorova.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Dijagnoza se uspostavlja nakon pregleda uzorka kože, mada se može desiti da se teško utvrdi uzrok ako je životinja dugo bolesna i delimično tretirana nekim sredstvima i šamponima koji nisu dali potpuni efekat.  Zbog ovoga je važno da se na vreme obratite veterinaru kako bi se bolest ispratila blagovremeno i efikasno tretirala pravim sredstvima.

Preventiva

Prvi korak u lečenju je svakako kupanje u rastvoru koji susbija ove parazite, kao i skraćivanje duge dlake ako je potrebno. Tretiranje se ponavlja mesec do mesec i po dana. Postoji mogućnost i da se mačka leči lekovima. čak i injekcijama.

Kod ljudi kod kojih se pojave simptomi u vidu iritirane kože i lezija koji traju više dana su svakako povod da se obratite dermatologu.

Redovno perite ruke i vodite računa o opštoj higijeni ljubimca i prostora u kom boravi, a pogotovo na postelju. Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite nakon čega detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari