Home INFO BOLESTI KOJE PRENOSE PSI I MAČKE - GIARDIA PARAZIT

BOLESTI KOJE PRENOSE PSI I MAČKE – GIARDIA PARAZIT

Bolesti koje prenose psi i mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Giardia paraziti kod pasa i mačaka

Giardia paraziti se pojavljuju kod pasa, mačaka ali i ptica, ovaca, krava i neke jelenske divljači. Kod pasa se najčešće pojavljuje ova infekcija, a može se preneti i na čoveka. Prenosi se preko vode u kojoj se nalaze ovi jednoćelijski organizmi, a moguće je i direktnim kontaktom sa zaraženim jedinkama. U kontaminiranoj vodi se nalaze parasitarne ciste Giardie koje su veoma izdržljive i mogu opstati i do dva meseca van domaćina.

Kako primetiti oboljenje uzrokovano Giardia parazitom ?

Diareja je svakako prvi simptom i može se manifestovati i kao akutna i hronična. Nije toliko agresivna da može ugroziti život kod štenadi ali može dovesti do veoma ozbiljnog stanja. Posledice koje prate oboljenje su povraćanje, temperatura, oštećenje sluzokože creva. Zbog čestih povraćanja i dijareje životinja može brzo dehidrirati pa treba voditi računa da do toga ne dođe.

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Preventiva

Higijena je na prvom mestu preventivnog delovanja protiv Giardia parazita. Ovde se misli na opštu higijenu, kako vašeg ljubimca tako i okoline u kojoj boravi. Redovno pranje ruku i garderobe pogotovo nakon zajedničkih aktivnosti.

Posebno obratiti pažnju na ljubimce koji se tek unose u dom i koji su dovedeni iz kolektivnih smeštaja, kao što su veća legla i odgajivačnice, odnosno prodavnice kućnih ljubimaca.

Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite, nakon čega je potrebno detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

Terapija i uspostavljanje dijagnoze

Čim se primete gore pomenuti simptomi posetiti veterinarsku ambulantu. Za dijagnostiku je potreban uzorak stolice kako bi se mogle primeniti neke od tehnika za otkrivanje poput eliza testa, fekalna flotacija ili fluorescencija antitela.

Terapija je veoma uspešna ako je pravilno propisana, a tretman traje oko 5 dana. Koriste se sredstva kao što su albendazol, fenbendazol, pirantel pamoat, metronidazol  ali nikako nemojte samo primenjivati terapiju bez konsultacije sa stručnim licem.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI

POGLEDAJ JOŠ: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAŠTO MAČKE NE VOLE DA SE NOSE U RUKAMA?

Vlasnici mačaka imaju različita iskustva sa svojim mezimcima, neke mace su mazne i uživaju u izležavanju sa svojim vlasnikom, dok drugima više prija da...

VELŠKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

Naziv rase: Velški špringer španijel Originalni naziv rase: WELSH SPRINGER SPANIEL AKC lista najpopularnijih pasa: 128 Klasifikacija FCI: Grupa 8 - Retriveri, cunjavci...

NEOBIČAN PAR – POGLEDAJTE KO JE OVOM JEŽIĆU NAJBOLJI DRUG (FOTO)

Jež Herbi i bengalska mačka Odri su vrlo neobičan par koji uživa u svakom zajednički provedenom trenutku. Vlasnica ovih instagram zvezda, Talita Girnus, zajedno sa...

PORAST CENA RASNIH PASA ZBOG KARANTINA

Kako ljudi provode više vremena u svojim domovima zbog karantina, mnogi su se očigledno odlučili da nabave sebi društvo u vidu psa. A upravo...

NA ŠTA SE DELE METODE ISHRANE KOD PASA?

METODE ISHRANE KOD PASA - Veličina psa, opšte zdravstveno stanje, starost kao i navike psa - sve to ima vrlo bitnu ulogu u odluci...

poslednji komentari