NaslovnaRase mačakaHIMALAJSKA MAČKA

HIMALAJSKA MAČKA

  • Naziv rase: Himalajska mačka
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Srednjeg rasta
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina

Himalajska mačka izgledom dosta podseća na persijsku macu, ali ćete je pre svega razlikovati po njenim izrazito plavim očima i tamnijim šarama na određenim delovima tela. Mirnog karaktera, voli biti u centru dešavanja svoje porodice. Dobar je izbor za porodice sa malo starijom decom.

POREKLO

Himalajska mačka je nastala ukrštanjem sijamske i persijske mačke. Cilj odgajivača je bio da dobiju persijski tip mačke, ali sa bojom sijamke. Pri prvim ukrštanjima su dobijane dugodlake mace određene boje koje su kasnije ponovo ukrštane sa persijskom. Sadašnja himalajska mačka je nastala nakon dugog niza godina ukrštanja i odgajanja. Kao rasa je zvanično priznata 1955. godine u Engleskoj, a u SAD 1957. godine. U današanje vreme su izuzetno popularne kao kućni ljubimac zbog njihove mirne i nežne prirode, ali je njihova nabavka poprilična investicija. Cena ove mace se kreće između 500 i 1300 dolara.

IZGLED

Himalajska maca izgledom dosta podseća na persijsku, ali ono što ih razlikuje jesu izrazito plave oči i određene šare po telu – glavni deo tela im je uvek svetle boje, dok su šape, njuška, rep i uši uvek tamnih boja. Ova maca ima karakteristično kratke noge i okruglo telo. Glava joj je šira u poređenju sa ostalim rasama mačaka, a lice ravno sa manjim ušima koje su zaobljene na vrhovima. Poseduje izuzetno dugu, gustu i svilenkastu dlaku koja se javlja u raznim bojama poput boje čokolade, lila, plamene, krem, plavo krem i lila krem. Prosečna težina ove mačke se kreće između 5 i 8 kg.

NARAV

Ova maca je izuzetno nežne i mirne prirode. Obožava maženje i četkanje. Inteligentna je, poslušna, voli da je u blizini svoje ljudske porodice kako bi se u što većoj meri igrala sa njima. Važi za zaista sjajnog ljubimca, najpogodnija je za porodice sa malo starijom decom. Iako uživa u igranju sa porodicom, himalajka uživa i u dremanju. Izuzetno retko se penju ili trče osim ukoliko nije igranje u toku. Znatiželjne su prirode i vole biti u centru dešavanja. Lako se prilagođava životu u stanu, manje je „pričljiva“ u odnosu na druge rase mačaka.

ZDRAVLJE I NEGA

Kao što smo već naveli, himalajka se lako prilagođava životu u stanu, ali imajte na umu da se dosta linja. Njena svilenkasta i duga dlaka zahteva svakodnevno četkanje i kupanje po potrebi. Takođe, neophodno je čistiti im lice, sa naglaskom na deo oko očiju. Od zdravstvenih problema mogu biti sklone respiratornim problemima kao i problemima sa bubrezima.

Statistika


* Nivo energije: 3/5
* Nivo razigranosti: 3/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 5/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari