NaslovnaRase pasaPastirski psiAUSTRALIJSKI GOVEDAR

AUSTRALIJSKI GOVEDAR

  • Naziv rase: Australijski govedar
  • Originalni naziv rase: Australian Cattle Dog
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 55
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Australija
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 12-16 godina

Australijski govedar se svrstava u terače stoke  i spada među najbolje čuvare stada na svetu.  Pas je veoma inteligentan, ne preterano težak za dresuru i održavanje, ne traži mnogo ulaganja, a može puno pružiti. Može da bude kako odličan radni pas tako i porodični pas ali traži redovnu šetnju i istrčavanje.

POREKLO

Australijski govedar je vrsta nastala ukrštanjem sada izumrlog bobtejla sa smitfildom, auustralijskim dingom, dalmatincem i kratkotlakim škotskim ovčarem oko 1840. godine, Nasledio je mnogo osobina čuvenog australijskog dinga: neprimetan je, snažan i brz a  ima i odličan sluh i njih. Danas važi za jednog od najboljih čuvara stada na svetu. Prvi odgajivač koji je utvrdio standard za ovu vrstu je Robert Helenski, a SAD su ih priznale kao rasu tek 1980. godine.

australijski-govedar-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Veoma snažan, radni pas sa simetričnim i kompaktnim telom, sposoban da poskoči da izvrši svaki zadatak u bilo kom momentu. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i velike  kondicije. Na prvi pogled  odaje  utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Glava im je snažna, izbalansirana sa ostatkom tela. Oči su srednje veličine, braon boje, ovalnog oblika. Vrat, plećke kao i ostatak tela su mu veoma mišićavi i dobro formirani. Dlaka je ravna, sa gustom podlakom a boja treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Prosečna visina grebena mužjaka  iznosi od 46 do  51 cm,  a ženki 43 do 48 cm.

za rase pasa

NARAV

Veoma lojalna rasa, sa neverovatno izraženim instiktom za zaštitu, što ga čini nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepoverljiv prema stranicma, i odličan čuvar. Vezuje se samo za 1 osobu, može biti umereno težak za treniranje.

ZDRAVLJE I NEGA

Gusta dlaka i podlaka australijskog govedara je bez mirisa i sezonski se linja. Nije mu potrebna  neka specijalna nega, sasvim dovoljno je četkanje jednom nedeljno kao i kupanje po potrebi. Takođe poželjno je  redovno pregledati uši kako bi se sprečile moguće infekcije koje mogu nastatii zbog sakupljanja ušnog voska i raznih ostataka prljavštine.

Od težih bolesti mogu biti skloni displaziji kuka, atrofiji rožnjače i gluvoći.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Visok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Umereno prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Umereno prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari