HOKAIDO

  • Naziv rase: Hokaido
  • Originalni naziv rase: HOKKAIDO
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Hokaido je jedna od japanskih rasa, prepoznatljiva pre svega po svom dužem i gušćem krznu u odnosu na ostale japanske rase. Odličan lovac i čuvar, izuzetno veran svom vlasniku.

POREKLO

Prema nekim izvorima potiče od srednje velikih japanskih pasa koje su iseljenici sa Honšua doneli na Hokaido oko 1140 godine. Rasa je nastala i dalje se razvijala upravo na Hokaidu i od 1937. godine dobija naziv po njemu. Još jedan od naziva ove rase je i „Ainu-ken“ jer su prastanovnici Ainu prvi odgajali i koristli ove pse prilikom lova na medvede. Svoju popularnost među tadašnjim stanovnicim stekli su upravo zbog svoje vernosti svom vlasniku i specifične tehnike skakanja i hvatanja braon medveda „higuma“ za vrat kako bi se medved predao. Bili su poznati po svojoj hrabrosti i sposobnosti da se uhvate u koštac sa mnogim pretnjama kako bi odbranili svog  vlasnika.  U današnje vreme su popularni kao ljubimac širom Japana, ali ih je skoro nemoguće videti izvan njega.

IZGLED

Hokaido je rasa srednje veličine i veoma mišićavog tela. Glava, lobanja i čelo su široki i umereno zaravnjeni sa crnom nosnom pečurkom. Njuška je kod ove rase klinasta sa snažnim makazastim zubima. Oči su male, trouglaste i tamno braon boje. Uši su male, izražene uspravno nošene. Vrat je snažan i mišićav kao i ostatak tela. Prosečna težina se kod ove rase kreće od  20 do 30 kg, a visina se kreće od 48,5 do 51,5 cm kod mužjaka i od 45.5 do 48,5 kod ženki. Dlaka je oštra i ravna, sa gustom podlakom koja može biti crvena, crna, crna sa paležom, bela i tigrasta.

za rase pasa

NARAV

Važe za veoma poslušne, uravnoteženog karaktera, nežnog prema vlasniku i veoma odanog svojoj ljudskoj porodici. Najčešće se vezuju za jednu osobu i nju će bespogovorno slušati. Odličan je i čuvar i lovac, i ukoliko se na vreme počne sa dresurom i socijalizacijom može biti savršen kućni ljubimac koji će se odlično slagati i sa decom. Nisu zaboravili svoje lovačke pretke, tako da nije preporučljivo držati još neke životinje u njegovoj okolini osim ukoliko nisu odrasli zajedno. Nije preterano težak za dresuru, ali potreban mu je iskusan vlasnik koji će znati kako da pravilno pokaže dominaciju nad ovim psom i da ga pravilno uz primenu pozitivne dresure vaspita.

ZDRAVLJE I NEGA

Hokaido je veoma aktivan pas pa samim tim traži i dosta vežbe i aktivnosti poput trčanja ili dužih šetnji. Skidanje opale dlake i svakodnevno četkanje je obavezno, pogotovo u periodu linjnja. Može se držati i u stanu i u kući, mada biće srećniji ukoliko ima pristup većem ograđenom prostoru. Takođe, može živeti i napolju na otvorenom jer mu njegova gusta dlaka i podlaka obezbeđuju više nego dovoljnu količinu toplote. Nisu poznata genetska oboljenja kojima su skloni kao rasa, ali mogu biti sloni displaziji kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok  nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari