NaslovnaRase pasaPastirski psiBELGIJSKI OVČAR - MALINOA

BELGIJSKI OVČAR – MALINOA

  • Naziv rase: Belgijski ovčar – Malinoa
  • Originalni naziv rase: Belgian Malinois (CHIEN DE BERGER BELGE)
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 44
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1, Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 14-16 godina

Malinoa je rasa pasa koja se uglavnom koristi za spašavanje ljudskih života. Izgledom dosta podseća na nemačkog ovčara, iako je u odnosu na njega manji. Pas velike inteligencije, često se koristi kod pripadnika policije i raznih spasilačkih ekipa. U osnovi blage naravi, ukoliko se pravilno dresira i socijalizuje može biti odličan kućni ljubimac, koji će biti veoma veran svom vlasniku. Vezuju se za jednu osobu, prema nepoznatima mogu biti nepoverljivi što ih između ostalog čini i odličnim psom čuvarom.

POREKLO

Kao što im i samo ime kaže, nastali su u Belgiji. Belgijski psi su pre svega bili odgajani kao čuvari, a kasnije kako su počeli da pokazuju svoju inteligenciju dobijaju šire primene. Negde, krajem 19. veka je Adolf Reol grupisao određene belgijske rase pasa i dao im ime Belgijski ovčari. On ih je klasifikovao na 4 vrste koje se razlikuju po dužini dlake i boji. Prema njegovoj podeli razlikujemo dugodlake belgijske ovčare, ali i kratkodlake koje je on nazvao Malioa. Tokom 20. veka ova rasa stiče veliku popularnost prvo u SAD, pa i u ostatku sveta gde se najčešće koriste u službama za održavanje mira i reda.

belgijski-ovčar-malinoa
foto: Pixabay

IZGLED

Malinoa spada među veće rase pasa i pripada grupi pastirskih pasa. Izgledom dosta podseća na nemačkog ovčara, ali je u odnosu na njega dosta manji mada se dešava da ih ljudi često mešaju. Prosečna visina kod mužjaka ove rase iznosi od 61 do 66cm, dok su ženke nešto niže sa prosečnom visinom od 56 do 61cm. Težina mužjaka iznosi od 25 do 30 kg, a kod ženki je ona nešto manja i kreće se od 20 do 25 kg. Skladne su građe, glava im je srednje dužine sa njuškom koja se krećući ka nosu ravnomerno sužava. Poseduju jaku vilicu i veoma jake i oštre zube. Oči su im uglavnom braon boje, ili bademaste, nikako ne smeju biti svetle. Najčešće su žuto smeđe boje, sa tamnijom crnom maskom na glavi. Dosta su snažni, iako nisu teški u odnosu na svoju visinu. Ženke su obično nešto duže u telu u odnosu na mužjake. Rep nose zakrivljen unazad, srednje je dužine i nešto deblji. Dlaka im je gusta i bogata, sa veoma gustom podlakom. Na glavi i na većem delu tela im je dlaka veoma kratka, ali na zadnjoj ivici butine, repu i vratu može biti nešto duža.

NARAV

Malinoa se odlikuje velikim stepenom inteligencije. Moraju se dresirati i socijalizovati od najranijeg perioda. Ukoliko se u tome uspe, postaju jako odani svom vlasniku. Imaju malo nezgodnu narav, zbog svoje inteligencije neće slepo slušati komande, vezuju se za jednu osobu i nikako ne podnose da menjaju vlasnika. Pri njihovoj dresuri i socijalizaciji, vlasnik mora pokazati svoj autoritet, ali nije preporučljivo biti previše strog, jer malinoa ne podnosi strogog vlasnika. Oni su veoma odani psi, koje prirodno ne karakteriše prevelika doza agresivnosti pa su više nego sposobni da budu nežan kućni ljubimac koji se može odlično slagati i sa malom decom. Zbog svoje inteligencije lako i brzo uči, zbog te osobine se često koristi u policiji i u službama zaštite kao i spasilačkim ekipama svuda u svetu.

belgijski-ovčar-malinoa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Malinoa može da živi u svim godišnjim dobima i klimama, veoma je prilagodljiv, zbog čega i jeste postao dosta popularan kućni ljubimac. Uz svakodnevne šetnje i dovoljnu količinu fizičke aktivnosti, može se privići i životu u stanu ili kući. Zbog svoje guste dlake i podlake odlično se prilagođava i hladnim vremenskim uslovima, pa se često drži i u okviru ograđenog dvorišta. Ono što je najbitnije jeste da im se u svakom slučaju omogući dovoljna količina fizičkog kontakta i pažnje od strane njihove ljudske porodice, kako bi se pravilno socijalizovali. Ovaj pas je u osnovi nežan i veran svom vlasniku, ali ukoliko se ostavi duže sam i bez dovoljne količine fizičke aktivnosti može postati tužan ili destruktivan. Dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je nedeljno četkanje. Često kupanje ovog psa se ne preporučuje, jer zbog gustine dlake prirodno sušenje može potrajati i do 48h.

Spada u veoma zdrave i otporne rase pasa koji tokom života retko razvija neke ozbiljnije probleme i bolesti. Kod ove rase moguće bolesti koje se mogu javiti su koronarna arterijska bolest, epilepsija, neke kožne alergije, problemi sa očima, displazija ramena i kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Visok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uzdržan
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Srednja tolerancija

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari