KANARSKI PAS

  • Naziv rase: Kanarski pas
  • Originalni naziv rase: DOGO CANARIO
  • Klasifikacija FCI:  Grupa 2- Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Španija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 8-12 godina

Kanarski pas poznatiji kao Dogo Canario ili Perro de Presa Canario je veliki pas snažnog i srazmernog izgleda. U prošlosti odgajan kao pas za borbe, u današnje vreme veran kućni ljubimac i zaštitnik porodice. Nije za neiskusne vlasnike, zahteva ranu socijalizaciju.

POREKLO

Ovaj pas je nastao u  Španiji, tačnije, na  Kanarskim ostrvima, po kojima je i dobio ime. Poznat je još i pod imenima  Kanarska doga, Pero de Presa Canario, Presa Dogo Canario. Nastali su okvirno početkom 19. veka ukrštanjem lokalnih pasa Molos i Mohonero. Originalno su korišćeni da pomognu farmerima prilikom čuvanja stoke, a kasnije su se koristili u borbama pasa. Ovaj pas je bio veoma popularan prilikom borbi pasa zbog svoje ogromne snage i agresivnog izgleda. Kasnije kada su sredinom 20. veka borbe pasa postale zakonom zabranjene, izgubili su dosta na svojoj popularnosti i bili na pragu izumiranja. Tokom sedamdesetih godina 20. veka je grupa odgajivača počela da radi na proširenju i usavršavanju ove rase i na taj način se izbegao njen nestanak. Danas važi za retku rasu, popularnu pre svega u svojoj rodnoj Španiji. Rasa nije još uvek priznata od strane AKC.

IZGLED

kanarski pas
foto: Pixabay

Kanarski pas spada u velike rase pasa i masivnog je i mišićavog tela. Poseduje kraću njušku, četvrtastu glavu a grudi su veoma razvijene i široke. Ovaj pas ima zadnji deo tela malo izdignut. Ima jaku muskuluturu i moćno telo. Najćešće se javljaju u žutosmeđoj ili različitim tigrastim bojama, a ponekad se javljaju i beli belezi na grudima. Dlaka je gruba na dodir, oštra i kratka. Dok su štenci, uši su im povijene na sredini, ali se većina vlasnika kasnije opredeljuje za kupiranje ušiju. Rep se takođe najčešće seče. Visina mužjaka ove rase se kreće između 60 i 66 cm, dok su ženke nešto niže sa visinom između 56 i 62 cm. Prosečna težina mužjaka je između 50 i 65 kg, a ženki između 40 i 55 kg.

NARAV

On je miran i uravnotežen pas koji je izuzetno privržen vlasniku. Važi za hrabrog i opreznog psa koji može biti odličan čuvar. Nepoverljiv je prema svima, i može pokazati znake agresije prema strancima kao i drugim psima.  Zahteva što raniji početak dresure i socijalizacije i ovo nikako nije pas za početnike. Zahteva iskusnog i strogog vlasnika koji će znati kako da izađe na kraj sa prirodno dominantnim karakterom ovog psa na pravi način. Ukoliko je prošao trenig poslušnosti i pravilno socijalizovan, može živeti i sa decom i sa drugim životinjama, ali kako je ovaj pas bio originalno odgajan kao pas za borbe, nadzor je više nego obavezan. Mnogi se opredeljuju za ovu rasu jer ukoliko je pravilno socijalizovan, i ukoliko mu se posveti dovoljno ljubavi i pažnje postaje verni zaštitnik koji će svom vlasniku do kraja života pokazivati neizmernu ljubav.

https://www.youtube.com/watch?v=-9pR82mtmdk

ZDRAVLJE I NEGA

Kanarski pas je veoma aktivna rasa, neophodne su mu svakodnevne duge šetnje. Prosečno se linja, preporučljivo je četkanje čvrstom četkom i kupanje samo kada je to neophodno. Može živeti i u stanu, mada se zbog njegove veličine preporučuje da se drži u kući sa pristupom ograđenom dvorištu. Ne spadaju među bolešljive rase, ali mogu biti skloni displaziji laktova i kukova, problemima sa krvnim parazitima, kao i nekim oblicima epilepsije.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren
* Odnos prema drugim psima: Nerijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

za rase pasa

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari