BILI

  • Naziv rase: Bili
  • Originalni naziv rase: BILLY
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-14 godina

Bili je retka rasa pasa nastala u Francuskoj. Odličan je pratilac lovaca na srne i na divlje svinje. Mirne je naravi, prijateljski nastrojen prema svima. Nije pas za stan.

POREKLO

Bili je rasa nastala u Francuskoj u 19. veku. Tvorcem ove rase se smatra Monsieur Gaston Hublot de Rivault Taco po čijem dvorcu je rasa i dobila ime. Tokom Drugog svetskog rata, rasa je kao i mnoge druge bila na ivici izumiranja. Prema nekim izvorima samo dva primerka ove rase su preživela, ali je Rivault-ov sin uspeo da spasi rasu ukrštajući ih sa porcelanima i harijerima. Bili je i u današnje vreme izuzetno retka rasa, u Francuskoj se postojeći malobrojni primerci i dalje koristi za lov na srne i za lov na divlje svinje.

za rase pasa

IZGLED

Bili je veliki, snažno građen lovački pas. Prednje noge su kod ovog psa dosta snažnije u odnosu na zadnje. Glava je dosta tanka i srednje dužine sa blago zaobljenim čelom i naglašenim stopom. Nosna pečurka je crna ili braon-crvena i dobro razvijena. Njuška je kvadratična sa blago opuštenim usnama. Oči su tamne, najčešće crne ili braon boje. Uši su kod ovog psa visoko usađene, ravne i zaobljene. Vrat srednje dug i snažan kao i ostatak tela. Dlaka mu je glatka i kratka i javlja se u čisto i prljavo beloj boji sa bledim smeđe-žutim mrljama na telu i glavi. Prosečna visina mužjaka se kreće između 60 i 70 cm, ženki između 58 i 62 cm. Prosečna težina se kreće između 23 i 33 kg.

bili-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Bili je lojalan lovački pas, nije agresivan i uvek je prijateljski nastrojen. Odličan je pratilac lovaca koji idu u lov na srne i divlje svinje. Nežne je prirode, poverljiv je i prema nepoznatim ljudima pa nikako ne važi za dobrog čuvara. Važi za inteligentnu rasu, nije težak za obuku i dresuru. Uz dovoljno pažnje pored lovačkog psa može postati i divan ljubimac i verni prijatelj svoje ljudske porodice.

ZDRAVLJE I NEGA

Bili nikako nije dobar izbor za držanje u stanu jer mu je neophodno baš puno vežbe i višesatnih fizičkih aktivnosti. Dlaka nije zahtevna za održavanje, dovoljno je četkati ga jednom nedeljno. Ova rasa je izuzetno osetljiva na hladnoću, pa je u zimskim mesecima obavezno obezbediti im neki dodatni način zaštite od hladnoće. Zbog osetljivosti na hladnoću kod njih je jedini zdravstveni problem koji se javlja prehlada i bronihitis pa je preporuka da se tokom zimske sezone drže u zatvorenom prostoru. Osim toga su generalno zdrava rasa.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari