NaslovnaINFOPOLENSKE ALERGIJE KOD MAČAKA

POLENSKE ALERGIJE KOD MAČAKA

Mnogi ljudi ne razmišljaju o tome, ali naše mace su sklone nekim oboljenjima kao i ljudi. Između ostalih tu se ubrajaju i alergijske reakcije pogotovo u periodu kasnog proleća i rane jeseni.

Šta je alergija?

Alergija je prenaglašena reakcija imuniteta na određeni alergen. Neke alergije su nasledne, a neke se mogu javiti i kasnije tokom života. Kod mačaka se prvi simtomi alergije mogu javiti sa okvirno 15 meseci života kada je njihov imuni sistem potpuno formiran. Simtomi alergije se mogu javiti usled udisanja alergena ili njihovog kontakta sa kožom što dovodi do svraba i crvenila kože, a kasnije mogućim infekcijama kože i iritacijom.

Simptomi alergije kod mačaka:

  • intenzivno lizanje šapa i krzna
  • češanje predela oko ušiju i glave
  • crvenilo kože
  • intenzivno linjanje (gubitak dlake)
  • rane na telu
  • kraste na koži
  • infekcije ušiju sa neprijatnim mirisom
  • bistar iscedak iz nosa ili iz očiju
  • blaga nervoza ili letargija

Bitno je napomenuti da alergije kod mačaka nisu preterano česte, mnogo su ređe nego kod pasa, jer mace obično same održavaju svoje krzno lizanjem što u velikoj meri može sprečiti nastanak alergija. Ukoliko se jave najčešće su alergijske reakcije na buve, grinje, gljivice i alergijske reakcije na sastojke iz hrane, ali mogu se javiti i alergije na polen. Alergija na polen se u našoj zemlji najčešće javlja tokom kasnog proleća, leta ili rane jeseni.

Polen i mačke

Mace koje provode dosta vremena napolju su izloženije polenskim alergijama, mada ni mace koje provode vreme isključivo u stanovima nisu potpuno zaštićene. Polen sa raznih trava i drveća dospeva u naše stanove kroz prozore i vrata, ali ga takođe unosimo i na našoj odeći. U sezoni polena ili ako sumnjate na polensku alergiju veterinari preporučuju da se mačka drži što više unutra u zatvorenom prostoru. Takođe, preporuka je da se krzno vašeg mezimca minimum jednom dnevno prebriše vlažnim maramicama namenjenim mačkama kako bi se polen fizički uklonio sa njihovog krzna.

Terapija za alergije kod mačaka

Prema preporukama veterinara, terapija se može odvijati u dva pravca. Prvi je desenzibilizacija mačke izlaganjem malim dozama alergena. Drugi način je terapija ciklosporinima i antihistaminima. Takođe i upotreba kortikosteroida je opravdana ako se pojave izraženi klinički simtomi radi smirivanja upalnih procesa i svraba.

U slučaju da sumnjate da je vaša mačka alergična na polen ili na bilo koji drugi alergen, konsultacija sa vašim odabranim veterinarom je obavezna. Nikako se ne preporučuje uzimanje terapije na svoju ruku jer pogrešna terapija može imati za posledicu dodatnu osetljivost mačke na infekcije, kao i slabljenje njenog opšteg imuniteta i zdravlja.

Povezano:
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – MAČJA GROZNICA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – DERMATOMIKOZA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – ŠUGA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – PANTLJIČARA

Izvor: b92.net

Pročitajte jošINFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari