NaslovnaPSIEURASIER

EURASIER

  • Naziv rase: Eurasier
  • Originalni naziv rase: Eurasier
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: oko 14 godina

Eurasier se ubraja među novije rase pasa, divnog karaktera je i prelepog krzna koje se javlja u raznim bojama. Izrazito vezan za svoju porodicu, odličan izbor za aktivne ljude, kao i ljude sa decom. Vrlo retko laje.

POREKLO

Eurasier je novija rasa pasa nastala na teritoriji Nemačke. Ukrštanjem čau čaua sa vučjim špicom nastala je rasa „Wolf-Chow“ 1960. godine. Ta rasa je kasnije ukštena sa samojedom i taj miks se danas smatra eurasierom koji je priznat kao rasa od strane FCI 1973. godine.

euraser-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Eurasier je pas srednje veličine, izrazito snažnog tela i proporcijalne građe, Dlaka je duga i srednje gusta i javlja se u raznim bojama i kombinacijama poput crne, crvene, vučje sive sa ili bez belega. U pitanju je špicoidan pas sa ušima nošenim uspravno. Srednje teških kostiju i vidljivim konturama tela. Glava je skladna sa ostatkom tela, ne preterano široka, sa dobro izraženom čeonom brazdom. Nos je srednje veliki, sa crnom nosnom pečurkom i sa njuškom umerene dužine. Oči su tamne, srednje veličine sa blago iskošenim kapcima. Vrat je mišićav, telo je snažno sa naglašenim grebenom. Rep je čvrst, sužava se ka vrhu, nošen blago zarolan iznad leđa i dobro odlakan. Prosečna težina se kreće od 18 do 32 kg, a prosečna visina je između 48 i 60 cm.

euraser-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Ovaj pas je uravnotežen, miran i poprilično samostalan. Odlično se slaže sa decom i veoma se vezuje za svog vlasnika. Oprezan je prema strancima, dobar čuvar, zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Važi za tihu rasu, izrazito retko laje. Odlično se slaže sa decom, sa kojom će biti izuzetno strpljiv. Lak je za dresuru, smatra se rasom koja dosta brzo uči. Zahteva ranu socijalizaciju i stalni kontakt sa ljudima iz svoje porodice. Nije agresivan, ne poseduje izražen lovački instinkt.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Euraser je veoma aktivna rasa i zahteva dosta istrčavanja i fizičkih aktivnosti. Nije najbolji izbor za držanje u stanu, preporuka je da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Ovo nikako nije pas koji može dugo vremena da provodi sam, zahteva vlasnika koji će mu posvetiti dovoljno ljubavi i pažnje jer je ovom psu potrebno da ima konstantan kontakt sa svojom ljudskom porodicom. Dlaka mu nije preterano zahtevna za negu, dovoljno mu je četkanje jednom nedeljno, osim u sezoni linjanja kada je to potrebno činiti češće. Od zdravstvenih problema mogu biti skloni displaziji kukova, problemima sa štitnom žlezdom i problemima sa očima.

euraser-rase-pasa
foto: Pixabay

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena 

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari