NaslovnaPSIENGLESKI SETER

ENGLESKI SETER

  • Naziv rase: Engleski seter
  • Originalni naziv rase: ENGLISH SETTER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 94
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Engleski seter je stara engleska rasa, prepoznatljiv pre svega po raznobojnim pegama koje mu pokrivaju celo telo. Odličan lovac, ali i veran kućni ljubimac mirne naravi, privržen svom vlasniku i porodici. Nije pas za stan, potrebno mu je mnogo fizičke aktivnosti. Sklon napadima lajanja što nekim vlasnicima može predstavljati problem.

POREKLO

Engleski seter se spominje još u spisima iz 1500. godine. Prema nekim izvorima potiče od francuskog i španskog poentera. Početkom 19. veka su uvezeni u Veliku Britaniju gde ih je odgajivač Edward Laverack ukrštao sa francuskim lovačkim psima i na taj način stvorio setera kakav je danas. Ovaj pas je pre svega cenjen zbog svojih lovačkih i čuvarskih sposobnosti. Sama reč seter znači da se pas postavi u skoro sedeči položaj kada ugleda svoju metu prilikom lova. Engleski kinološki klub priznao ga je 1873. godine.

engleski-seter-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Engleski seter je pas elegantnog izgleda, tela srednje dužine sa snažnim nogama i dugim vratom. Leđa su kratka, mišićava i ravna. Glavu nose uzdignuto, a njuška im je četvrtastog oblika. Oči su ni uvučene ni istaknute, a uši su umereno spuštene. Njegova divna dlaka je veoma duga i svilenkaste teksture i može biti dvobojna ili trobojna u raznim kombinacijama: crne i bele boje, limun žute i bele, braon i bele, narandžaste i bele ili kombinacija crne, bele i plamene boje. Prepoznatljiv je po raznobojnim pegama koje mu pokrivaju telo. Prosečna visina mužjaka se kreće od 62 do 68 kg, a visina ženki se kreće od 58 do 64 cm. Prosečna težina mužjaka se kreće od 25 do 36 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom od 20 do 32 kg.

NARAV

Važi za izuzetno nežnog, odanog i vernog psa. Odličan je i kao lovački pas i kao kućni ljubimac. Dobar je izbor za porodice sa decom, kao i ljude koji vole sportske aktivnosti u prirodi. Spada u nadprosečno inteligentne rase što im omogućava da dosta brzo i lako uče, ali potreban im je iskusan i autoritativni vlasnik koji će znati na pravi način da ih dresira. Skloni su napadima lajanja, što nekim vlasnicima može predstavljati problem. Uglavnom su veoma pitomi i poslušni, ali skloni su rušenju stvari po kući. Kada su napolju, njihov lovački instinkt može da preovlada, pa nije ni najmanje čudno da pojure za pticom, ne obraćajući pažnju na svog vlasnika. Takođe, ovaj pas dosta lako preskače ograde, ili kopa rupe pa mnogi vlasnici imaju problema da zadrže svog ljubimca u ograđenom dvorištu.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Engleski seter nije pogodan pas za stan, poželjno je da ima pristup dvorištu. Potrebna mu je svakodnevna brza šetnja ili džogiranje jer ovaj pas najviše voli da trči na otvorenoj površini. Dlaci je potrebno povremeno četkanje, osim u sezoni linjanja kada je neophodno svakodnevno četkanje. Nokte i dlaku na šapama je potrebno redovno kontrolisati i skraćivati. Najčešće bolesti koje pogađaju ovog psa su niska aktvnost štitne žlezde, gluvoća, displazija bedara i kolena. Takođe, ova rasa je sklona gojaznosti pa je potrebno dodatno povesti računa o njihovoj ishrani i ženke ove rase su sklone lažnoj trudnoći.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari