HOVAVART

  • Naziv rase: Hovavart
  • Originalni naziv rase: HOVAWART
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2- Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-14 godina

Hovavart je nemačka rasa pasa, veran čuvar i zaštitnik svoje porodice kao i njihove imovine. Nepoverljiv prema strancima, odličan izbor za porodice sa decom prema kojoj je izuzetno nežan.

POREKLO

Hovavart je veoma stara nemačka rasa pasa nastala u okolini planine Švarcvald. Prvi put se spominje u zapisima iz srednjeg veka a njegovo ime se može prevesti kao čuvar dvorišta. U srednjevekovnoj Nemačkoj je postojala čak i propisana nadoknada u slučaju namernog ubijanja ove rase ili u slučaju njihove krađe. Bili su popularni kao verni čuvari dvorišta i farmi tog perioda. Krajem 19. veka je rasa bila na ivici opstanka, ali je grupa odgajivača na čelu sa zoologom Kurtom Fridrihom Kenigom uspela da obnovi rasu. Rodovna knjiga za ovu rasu postoji od 1922. godine, a Nemački kinološki savez je rasu zvanično priznao 1937. godine.

za rase pasa

IZGLED

Hovavart je veliki pas koji mnoge izgledom podseća na zlatnog retrivera. Poseduje snažnu glavu sa zaobljenim i širokim čelom. Oči su tamne do srednje braon boje, ovalnog oblika. Stop je blago naznačen. Uši su viseće i trouglastog oblika.  Zubalo je makazasto i vrlo snažno. Vrat je srednje dužine i snažan, a grudi duboke i široke. Rep je opušteno nošen i doseže do skočnog zgloba. Noge su snažne sa dobro zaobljenim šapama. Dlaka mu je gusta, sa blagim talasima i duga. Dlaka je nešto duža na predelu stomaka, grudi, leđima, nogama i donjoj strani repa. Javlja se u crnoj i zlatnoj i kombinaciji crne i zlatne boje. Prosečna visina mužjaka u grebenu se kreće od 63 do 70 cm, a ženki od 58 do 65 cm. Prosečna težina se kreće između 25 i 40 kg.

hovart-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

U pitanju je poslušan i prema svom vlasniku izrazito nežan pas. Nepoverljiv je prema strancima što ga čini odličnim čuvarom dok je sa svojom porodicom izuzetno prijatan. Dobar je izbor za porodice sa decom prema kojoj će biti izuzetno nežan. Važi za inteligentnu rasu, dosta brzo uči ali je sa obukom i socijalizacijom potrebno početi što ranije. Potreban mu je dosledan vlasnik kao i dobro izbalansirana dresura. Ne laje puno, ima odlično razvijeno čulo mirisa.

ZDRAVLJE I NEGA

Hovavart je pas koji može živeti i u kući i u stanu, ali je zbog njegove veličine preporuka da se drži kući sa pristupom dvorištu. Neophodno je obezbediti mu dovoljnu količinu svakodnevnih vežbi, kako bi ostao zdrav i u dobroj formi. Linja se prosečno, dovoljno mu je povremeno četkanje. Važi za dosta zdravu rasu, ali mogu se javiti problemi poput displazije kukova i problemi smanjene aktivnosti štitne žlezde.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Srednje lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena  

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari