NaslovnaPSILAPONSKI PAS

LAPONSKI PAS

  • Naziv rase: Laponski pas
  • Originalni naziv rase: SVENSK LAPPHUND
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Švedska
  • Veličina: Grupa 5 – Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 9-15 godina

Laponski pas je veoma stara rasa, najpoznatija po svojoj ulozi pastira na irvase. Veoma otporan i dugovečan pas koji je veoma veran i izuzetno privržen svojoj ljudskoj porodici. Odličan izbor za porodice sa decom kao i za aktivne ljude koji se bave sportom.

POREKLO

Laponski pas je veoma stara rasa, na severu poznata vekovima unazad. U pitanju je skandinavski špic koga su nomadi iz Laponije koristili kao lovačkog psa i psa čuvara, ali postao je najpoznatiji kao pastir za irvase. U savremenom dobu je izgubio svoju osnovnu ulogu pastira i u današnje vreme se najviše gaji kao kućni ljubimac i izložbeni pas.

IZGLED

Laponski pas je pas srednjeg rasta, veoma snažnog mišićavog i dugog tela.  Dlaka je duga i ravna, a poddlaka dosta meka i veoma gusta. Njihovo tamno krzno na predelu vrata formira jedinstveni okovratnik, dok je u predelu glave dosta kraća. Rep im je izrazito žbunast. Krzno se kod ove rase javlja u crnoj i braon boji, ili u kombinaciji njih dve. Idealnom visinom grebena smatra se 48 cm  za mužjake, a za ženke je idealna visina 43 cm. Prosečna težina iznosi 15-20 kg.

za rase pasa

NARAV

Važi za dosta inteligentnu i privrženu rasu, prirodno mirnog karaktera. Izuzetno je veran svojoj ljudskoj porodici, odlično se slaže sa decom i uživa u igri sa njima. Važi za dobrog čuvara i dobro se slaže sa drugim ljubimcima, retko kada će biti neprijateljski raspoložen prema drugim životinjama. Zbog svoje inteligencije dosta brzo uči osnovne komande, ali potrebna mu je obuka puna podrške i doslednosti uz korišćenje isključivo pozitivnih metoda dresure.

ZDRAVLJE I NEGA

Laponski pas nije zahtevan za negu, njegovom gustom krznu je dovoljno četkanje jednom nedeljno i povremeno skraćivanje noktiju na šapama i kupanje. Može živeti i u kući i napolju, njegovo krzno mu pruža odličnu zaštitu od hladnoće i spoljnih uticaja. Važi za veoma energičnog psa, potrebne su mu svakodnevne šetnje kao i redovno trčanje. Važi za izrazito zdravu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja. Uz pravilnu negu može bez problema živeti i do 15 godina.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Umeren nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari