NaslovnaPSIIRSKI TERIJER

IRSKI TERIJER

  • Naziv rase: Irski terijer
  • Originalni naziv rase: IRISH TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 116
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Irska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Irski terijer je odličan ljubimac za porodice sa decom kao i za ljude koji vole sport i fizičke aktivnosti. Odličan čuvar specifičnog glasnog laveža, a kao ljubimac izuzetno veran i privržen svojoj porodici.

POREKLO

Irski terijer je prema nekim izvorima vrlo stara rasa pasa. Pre 1880-tih godina ovaj pas se javljao u raznim bojama poput crne, riđe kao i pegavo sive. Krajem 19. i početkom 20. veka su odgajivači radili na definisanju ove rase i dobili psa crvenog krzna kakav je i danas. Korišćeni su kao lovci na štakore i druge manje štetočine, a tokom Prvog svetskog rata su korišćeni kao psi za prenošenje poruka britanske vojske. Klub ljubitelja irskog terijera osnovan je u Dablinu 1879. godine. Irski terijer je prvi pas, koji je krajem 19. veka priznat od strane Engleskog kinološkog saveza kao izvorna irska rasa.

irski-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine i vitke građe. Poseduje veoma oštru dlaku koja se javlja u riđoj, zlatno-riđoj kao i žuto-smeđoj boji. Oči su tamne i male, glava je duga a uši nagnute napred u obliku slova V. Rep se kod ovog psa kupira, i to najčešće na tri četvrtine. Poput šnaucera poseduje brkove i bradicu, ali dosta kraće. Poseduje dugu njušku i noge obrasle debljim slojem krzna. Iznad njegovih malih očiju stoje poprilično izrađene obrve. Prosečna visina iznosi oko 45 cm, a prosečna visina je oko 12 kg.

za rase pasa

NARAV

Irski terijer je pored svojih lovačkih sposobnosti odličan porodični ljubimac i veran čuvar. Prema svom vlasniku je izuzetno umiljat i pitom, odličan je izbor za porodice sa decom. Ovaj pas će imati strpljenja  sa čak i najnemirnijom decom i sa zadovoljstvom će provoditi sate prateći ih u igri i jurnjavi. Nepoverljiv je prema strancima i veoma je zaštitnički nastrojen prema posedu svog vlasnika što ga čini dobrim čuvarom. Prema drugim životinjama može biti agresivan, posebnu netoleranciju ima prema mačkama. Ukoliko planirate da držite još nekog ljubimca sa ovim psom, potrebna je socijalizacija i privikavanje od najranije dobi jer odrasla jedinka neće dobro prihvatiti druge ljubimce. Takođe, može biti težak za dresuru, jer pojedini primerci mogu imati izuzetno tvrdoglavu crtu. Dobro reaguje na dresuru uz pomoć nagrađivanja poslasticama. Ima vrlo specifičan i glasan lavež.

irski-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Uz dovoljno dnevnih fizičkih aktivnosti napolju, irski terijer može bez problema živeti u stanu. Dlaka mu nije komplikovana za negu, ne linja se puno i dovoljno je očetkati ga jednom nedeljno kako bi se uklonili slojevi mrtve dlake. Periodično je potrebno trimovati njegovu dlaku, kako bi se održao izgled njegove bradice i brkova. Važi za veoma zdravu, kao i dugovečnu rasu. Uz pravilnu negu i ishranu može doživeti i punih 15 godina. Nisu poznata ozbiljna genetska oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari